2011. május 9., hétfő

Árvácska - Viola wittrockiana hibridek

Töltsünk meg egy edényt ezekkel a bájos, mosolygós növényekkel, amelyek számtalan színben pompáznak. Hamar rájövünk, miért is olyan népszerűek.

Az árvácska egy vadibolya faj nemesítésével jött létre, számtalan változata létezik. az 5 kerekded sziromlevél közepén olykor tarka rajzolatok, úgynevezett szemfoltok mutatkoznak, más virágok egyszínűek.

Az egyszínű árvácskák fehérek, világos- vagy sötétkékek, mélylilák, rózsaszínűek, pirosak, citromsárgák, bordók vagy bronzosak lehetnek, sárga vagy fehér középpel. Az F1 hibridek rendkívül életerősek, szép formájúak. Megfelelő körülmények között minden árvácska bőven virágzik.

Virágtipusok

Az árvácskákat virágaik mérete szerint csoportosíthatjuk. A nagyvirágú változatok sárga, piros vagy kékeslila színűek, jellegzetes sötét szemfolttal. REndszerint tavasszal virágoznak.
A kisvirágúakat európai vagy szarvacskás ibolyának is hívják. Virágai sokszínűek, jellegzetes szemfolt nélkül. Nyáron vagy ősszel nyílnak. Nevesített hibrideket is vásárolhatunk, ezeket kiemelkedő díszítő tulajdonságuk miatt tartják számon. Kitűnő tulajdonságaik szárdugvánnyal örökíthetők tovább.

Méret és növekedés
Fajtától függően magasságuk 10-25 cm között váltakozaht. Kezdetben zömökek, kompakt növkedésűek, de virágzás idejére jelentősen megnyúlnak.
Az árvácskák rendszerint gyors növekedésűek, és hónapokon át virágoznak. A virágzási időt meghosszabbíthatjuk, ha a kifakult, elnyilt virágokat rendszeresen lecsípjük.

Magról szaporítás
Balkonládákba vagy a teraszon álló edényeinkbe bármikor ültethetünk fiatal árvácska palántákat. Ültetés után pár héttel már nyílni kezdenek, és virágzásuk hónapokig is eltart. Ha van üvegházunk vagy üveggel fedett szaporítóládánk, a palántákat magunk is nevelhetjük. Az a fontos, hogy a magoncoknak egész télen kb. 10°C hőmérsékletet biztosítsunk. Ha meg tudjuk oldani, ugyanilyen hőmérsékleten kora tavasszal is nevelhetünk palántákat. A magokat vékonyan terítsük, ha a magoncok megnőttek, tűzdeljük szét őket ültetőtálcára. A fejlett palántákat egyesével ültesük el.

Elrendezés
Balkonládákban, dézsákban és más kültéri edényekben szépen fejlődnek, tarka, üde színfoltokat képezve. A palántákat az edényben 15 cm-es távolságra ültessük egymástól, és olyan helyre állítsuk, ahol tökéletesen élvezhetik a tavaszi napsugarakat. Ültessünk be ládákat, dézsákat, különféle edényeket árvácskákkal. Kis fantáziával változatos elrendezéseket kapunk, az árvácskák ugyanis csaknem mindegyik virággal jól kombinálhatók.

NÖVÉNYDOKTOR

Gombás foltok
Az apró, sötét foltokat a leveleken gomba okozza. A növényt különítsük el, és gombaölő szerrel permetezzük.

Gyökérrothadás
A gyökér- és szárrészeket gomba támadja meg. A beteg növényeket távolítsuk el, a többit gombaölővel kezeljük. Az új palántákat ne a fertőzött földbe ültessük.

Lisztharmat
A lisztharmatnak a hűvös, nyirkos környezet kedvez leginkább. A növényt lisztharmat elleni speciális gombaölő szerrel permetezzük.

GONDOZÁS
Könnyen nevelhető, munkánk eredményének sokáig örülhetünk. A virágzási időt kitolhatjuk, ha az elnyílt virágokat rendszeresen leszedjük. Melegben felnyurgul, erőtlen hajtásokat hoz.
A tápdús, jó vízáteresztő képeségű földet szereti. Ne ültessük át túl gyakran, mert olyankor több levelet, és kevesebb virágot hoz.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT
Az árvácskánkat rendszeresen öntözzük, két öntözés között ne hagyjuk a földjét kiszáradni. A Virágzási időszakban kéthetente adjunk neki hígított, folyékony tápoldatot. Július-augusztus környékén hasznos lehet, ha a növényt tápoldattal permetezzük. Gyorsan erőre kap tőle.

ELHELYEZÉS

Az árvácska a tűző napot éppúgy bírja, mint a félárnyékot. Elsősorban azonban a 10-15 °C közötti hűvös környezetet kedveli. Ha túlságosan meleg van, a növény kifakul, és elveszíti alakját. Próbáljuk meg a 10-15%C közötti bőmérsékletet biztosítani számára.

MÁS FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

A nemzetségnek több mint 100 változata van, amelyek mind szebbnél szebb színekben pompáznak.
A "Rippling Waters" elegáns, nagy virágai kékek vagy lilák, szélükön fehér csík fut.

A "Lemon Violets" ragyogó virágai kétsszínű sárgák.
A vegyes színű, futó "Four Seasons" jól mutat dézsákban és fügőkosarakban. Télre és tavaszra próbáljuk ki az "Universal"
egyszínű vagy vegyes virágait.

VÁSÁRLÁS

Mikor?
Kora tavasszal a kertészeti áruházakban cserepes növényként vagy tálcás palántaként is kapható. A télen nyíló változatokat többnyire késő ősszel szerezhetjük be.

Mire figyeljünk?
A legjobb, ha kicsit, kompakt növényeket veszünk. Kerüljük a nyurga vagy sárga levelű pédányokat.

Ár - Olcsó, kedves növény.Árvácska a gyógynövény

Fűnemű, leveles szárú, 20-30 cm magas növény, levelei hosszúkásak, virága a levelek hónaljában ül. A virág két felső sziromlevele rendesen ibolyaszínű, a két oldalsó sárgásfehér, az alső sárga.
Hazánkban vetések között, parlagokon az egész ország területén előfordul.
Kertekben ültetik. A növény földfeletti része violae tricoloris vagy jacae herba néven ismeretes.
Hatóanyaga: violin alkaloida, metilsalicilsav, metilester, viola wuercitrin és kevés illóolaj.
Bőrbajok kitűnő gyógyszere. A száraz és nedvedző bőrkiütésnél ha azok görvélykóros eredetűek, ótvar, bőrviszketés esetében használatos.
Húgyhajtó teáknak alkotó része, ott, ahol az anyagcserét kell fokozni, (lázzal járó izületi reuma, reuma, vérbaj, kankó, érelmeszesedés) és a húgyutak megbetegedéseinél.
A növény, mint vértisztító és izzasztó-tea van használatban, különösen a gyermekek bőrkiütéseinél, vizeleti zavaroknál használják (15 gr 1/4 l vízre).
Ugyanezt a főzetet borogatásra is alkalmazhatjuk.
Tekintve azt, hogy vizelet és izzadás kiválasztó hatású, fehérfolyásnál jó eredményt érünk el. Mint köptető használatos.
Az árvácskával bizonyos ekcéma jellegű bőrbetegségeknél (rhagade), melyek különösen az arcon, fülön jelentkeznek, kitűnő hatást lehet elérni, különösen ott, ahol kátrányos és higyanyos kenőcsökkel hiába próbálkoztunk.
Naponta kétszer reggel, este 1 csésze tea. (5 gr 100 gr vízre.)
Sótalan diétával kapcsolatban kiváló eredményt lehet felmutatni.                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...