2011. május 16., hétfő

Liliom fajták

Sáfrányliliom
Lilium croceum


Dél-Európa; 40-120 cm (június). Közvetlen rokona a közép-európai magas hegyvidékek tűzliliomának (L. bulbiferum), amely nálunk a Bükkben található. A sáfrányliliom azonban nem a levelek hónaljában, hanem rövid indákon hozza sarjhagymáit. Üde, agyagos talajt kedvel, de eltűri a szárazságot is. Sarjhagymáról ültetik júliusban, magvetésről is szaporítható, de a mag egy évig is elfekhet.


Királyliliom
Lilium regale


Hazája Nyugat-Kína, Szecsuán; 40-60 cm (június). A legigénytelenebb liliom, elviseli a meszes talajt is, csak a nagyon kötött agyagon fejlődik rosszul. Legismertebb rokona, a fehér liliom (L.candidum), a középkori kolostorkertekből került ki a falusi kertekbe. A "liliomok királya" a szubtropikus hegyvidéken eldugottan élt, s csak 1903-ban akadtak rá. Kőkertben, gyepben, kisebb csoportokban vagy karcsún, magányosan mutat jól. Vágott virágként is árulják. Főleg sarjhagymáról szaporítják.
Tigrisliliom
Lilium tigrinum


Kína, Korea, Japán; 60-130 cm (július-augusztus) A félárnyas kőkertek, lapköves, lépcsős, teraszos kertrészletek gyönyörű dísze. Különleges szépsége igazán csak zöld növények, örökzöld bokrok hátterével érvényesül
Sarjat a hagymán kívül a levelek hónaljában is bőven hoz. Négy év alatt fejlődik virágzó példánnyá. Magról nevelni még hosszadalmasabb. hajtatása a többi liliomhoz hasonlóan november-decemberben kezdődik a hagymák 2-5°C-os előkezelésével, majd egy hónap múlva 15-16°C-nál hajtatjuk, s három hónap múltán jelennek meg a virágok.
Fáklyaliliom
Kniphofia uvaria


Dél-Afrika 1-1,5 m (június). Kniphof (1704-1765) erfurti botanikusról nevezték el. Több mint félszáz fajt számláló nemzetség, ebből közel húsz faj áttelel nálunk. Hazájukban a szavannákon, nyáron trópusi esőben áznak, télen a tartós szárazság idején nyugalomban vannak. Legnagyobb ellenségük az enyhe, csapadékos tél, amikor tőrózsájuk elrothadhat. Ilyenkor csak a föld alatti törzséből hajt ki, ha egyáltalán maradt élet benne. Meleg napos helyet kíván sok öntözéssel, vagy kerüljön félárnyékba. Szaporítják tőosztással vagy júniusi magvetéssel.
Lángliliom
Hemerocallis fulva.


Kína, Japán; 80-120 cm (június). Görögül hemera napot, callis szépséget jelent. Egynapos, rövid életű virágai egymást követik. Csoportosan ültetve, hetekig tartó színfolt lehet kertben, parkban. Itt is ajánljuk az örökzöld bokrokat háttérként. Ívesen hajló levelei is díszítenek. Félárnyékot, üde talajt igényel. Az öntözést nagyon meghálálja. Tőosztással és magvetéssel is szaporítják.
Citromsárga liliom
Hemerocallis citrina


Közép-Kína; 10-120 cm (június). Sárga liliomokból a század elejéig csak a kisebb virágú (L. flavum) volt ismert, amelyet először Clusius jelez Németújvárról (ma Günzig). Sokáig kerti szökevénynek tartották. A mai tudományos álláspont szerint őshonos Dél-Európában, az Alpok alján - nálunk Nyugat-Dunántúlon. Illatos nagy virágú kelet-ázsiai rokona a század elején került kertjeinkbe. Éjszakától másnap délig nyílik. Terjedőben van. Tőosztással szaporítják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...