2011. május 9., hétfő

Százszorszép

-Erkélyen tartható virágok-

Bellis perennisA népies libavirágként ismert százszorszép vagy - ahogyan még nevezik - nép kedvese már márciustól virágzik a réteken és az út mentén. az erkélyeket díszítő példányok már nemesített fajták.


A százszorszép a közönséges, vadon növő libavirágnak, azaz egy gyomnövénynek a leszármazottja. A növénynemesítők azonban behatóan foglalkoztak a virágméret és a formai sokszínűség javításával.
az eredmény egy megkapóan szép virágos növény nagy, részben telt virágokkal, melyeknek színe a fehértől a rózsaszínen át egészen a vörösig terjed. Latin neve, a "belis" is szépet jelent. a százszorszép kora tavasztól egészen júniusig virágzik; hálás növény.

Kétféleképpen szaporítható

Egyes fajtái "sterilek". Magról nem szaporíthatók, csak tőosztással. A nagy virágú fajtákat ezzel szemben magról is lehet szaporítani. Ennek ellenére a növényeket kétévente ki kell cserélni, mert az idő múlásával a virágok kisebbek lesznek, és veszítenek teltségükből.

Őse a libavirág

Réti_százszorszép
A százszorszépek legszebbje
A "Purpurmantel" elnevezésű évelő fajta telt, sötétvörös virágokat hoz. Steril, ezért tőosztással szaporítható. Magról szaporítható viszont a nagy fehér és vörös virágú "Beate", a fehér, rózsaszín vagy vörös virágokat adó, újonnan nemesített "Buttons", a különböző színekben virágzó, telt Pomponette, valamint a vörös vagy fehér színű, tű formájú szirom levelekből álló, ugyancsak telt virágú "Ruby".

A százszorszép jól mutat virágágyban. Edényben nevelt növények is alkalmasak!

Szaporítás magról vagy tőosztással

A legtöbb nagy virágú faj magról szaporítható, a vetésre június/júliusban kerül sor. Tavaszig a növények szépen kifejlődnek.

6-8 nap a csírázás
A magokat vessük ládába, takarjuk be vékony homokréteggel, és tegyük világos helyre. 18-20°C-os hőmérsékleten a magok 6-8 nap alatt kicsíráznak. 3-4 hét múlva a növények már akkorák, hogy egyenként is szétültethetők.

Védjük a hidegtől
A nagy virágú fajták nem egészen télállók. A fiatal növényeket ezért fagyban be kell takarni, vagy a ládát a ház hűvös, világos helyére állítani.

Korai virágpompa
Ha azt szeretnénk, hogy növényeink korán virágozzanak, teljesen fagymentes áttelelésről kell gondoskodnunk. Ha februárban a hőmérséklet magasabb 6-8°C-nál, az április-májusban nyíló virágok nem lesznek szépek. 

A kisvirágúakat tőosztással szaporítjuk
A kisvirágú fajták jobban bírják a téli hideget, és úgy kezelhetjük őket, mint az évelőket. A tőosztást augusztusban végezzük. Az így szaporított növényeket tálakba vagy cserepekbe is ültethetjük.


 NÖVÉNYDOKTOR

-A levélfoltosság gombás megbetegedés, mely kerek vagy szabálytalan formájú foltokat okoz a leveleken. Ezek barna vagy fehér színűek, szélük gyakran vörös.

-Apró legyek járatokat rágnak a levélen keresztül. Jelenlétüket a levélzöldjén látható világos csíkok mutatják. Alkalmazzunk rovarirtó szert.


ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Idény: Magot egész évben vásárolhatunk. A vetésre legjobb idő a június/július. Ha szerencsénk van, kész növényt is vásárolhatunk, és azonnal kiültethetjük a szabadba.

Élettartam: A növény évelő. A nagy virágú fajták néhány év múlva kisebb virágokat hoznak. A kisvirágú fajok ellenállóbbak.

Gondozás:
Egyszerű növény, kevés gondoskodást igényel.piros cirmos pompom

carmin-százszorszép

fehér

rozsaszín_pompon_százszorszép

Képek forrása: farmer.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...