2011. június 28., kedd

Vörös méhbalzsam-Bergamott

Monarda dydima
Ismerjük meg a sokoldalú méhbalzsamot!

A méhbalzsam (Monarda dydima) egy Észak-Amerikában őshonos évelő növény. Elsősorban az Oswego tea alapanyagaként ismert, de leveleit használják limonádék és más hideg italok készítéséhez is. Fűszeres aromája miatt zöldfűszerként is megállja a helyét, de még a parfümkészítők is előszeretettel használják.
  
Mit kell tudni a méhbalzsamról?

Latin elnevezés: Monarda didyma
Növény típus: Évelő
Lombozat: Van
Virágzás: Van
Illat: Van
Fényigény: Szereti a teljes napfényt
Virágszín: Piros, fehér, lila, levendulaszínű

A méhbalzsam, más nevén vörös indiáncsalán, vad ápolka vagy bermagott egy évelő gyógynövény, ami a menták családjába tartozik. A méhbalzsam nem az élénkpiros virága miatt vált közismertté, ami júliustól késő augusztusig , hanem az Oswego tea forrásaként, amely egy másik közismert elnevezése a Monarda didyma-nak. A méhbalzsam egy Észak-Amerikában honos szívós és aromás növény. A méhbalzsam Nicolas Monardesnak köszönheti nevét, aki egy spanyol fizikus, botanikus és az amerikai flóra krónikása volt a XVI. században. A bergamott nevet a bergamottnarancshoz való közeli hasonlósága miatt kapta, amiből a híres Earl Grey teát készítik.

A Monarda didyma jellemzői

Henger alakú virágai kétajkúak, bozontosak és általában élénkpirosak, habár ezeknek a kultúrnövényeknek fehér, rózsaszín és lila színük is lehet. A méhbalzsam általában 91 - 123 cm magasra nő, és körülbelül ugyanilyen szélesre terjeszkedik. A méhbalzsam egy csoportosan növő virág, amely jól fejlődik teljes napfényben. Részleges árnyékban is megél, de valószínűleg kisebbre nő, és a virágai is kisebbek lesznek. 
A nedves, jó vízelvezető talajt kedveli. Ajánlott homokos talajba ültetni.

Hogyan szaporítsuk a méhbalzsamot?

A méhbalzsam könnyen elszaporodhat, de, ha minden három évben szétosztod a rizómákatm az megakadályozza a túlzott elterjedésüket. A gyökereket helyezd egymástól 35 - 45 cm távolságra. Ősszel meg kell metszeni a méhbalzsamot, és tavasszal trágyázni, hogy biztosítva legyen a növekedése.


A méhbalzsam felhasználása

A méhbalzsam nagyon hasznos növény. Elsősorban gyógynövényként tartják számon, mivel a szárított leveleiből teát készítenek. Régebben gyógyászati célra is használták, többek között gyulladások és fertőzések kezelésére. A növény leveleit olyan hideg italok készítéséhez is használják, mint a puncs, és a limonádé. Fűszeres, citromos aromája miatt a konyhában is megállja a helyét zöldfűszerként. Azon kívül, hogy gyógyhatású teát készítenek belőle az olaját illatszerek készítéséhez használják és magát a növényt gyógynövény kertekben és díszkertekben termesztik évelő növényként. A méhbalzsam vonzza a lepkéket, és a méheket, vidám, élettel teli hangulatot kölcsönöz a kertednek.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...