2011. augusztus 8., hétfő

MARGARÉTA

A margaréta egész nyáron át nyílik, de nagyon világos, napos helyiségben vagy üvegházban a virágzási idény szinte egész évre elnyújtható.


Argyranthemum futescens


Sokoldalú növény, amit tarthatunk kertben, belső udvaron vagy balkonon, de akár szobanövényként is mutatós. Nagyon napos helyiségben vagy üvegházban az év nagy részében virágzik.

A Kanári-szigetekről és Madeiráról származó margaréta vagy margitvirág már több mint kétszáz éve kedvelt dísznövény. Léteznek szimpla és telt virágú változatok.Gondozása
A margarétát többnyire egynyári növényként termesztik, de valójában egy könnyen átteleltethető évelő. A szabadban tartott példányokat ősszel vigyük be, és tartsuk hideg, de fagymentes helyen (ez a szobában tartott példányokra is érvényes). Csak ritkán locsoljuk.
Tavasszal tegyük a növényeket napos helyre. Nyáron kaphatnak egy kis tápoldatot, de ne vigyük túlzásba, és ne ültessük őket túl gazdag talajba, mert akkor csak bokrosodnak, de nem fognak bőven virágozni.
Méret és növekedés
Gyors növekedésű: cserépben 30-45 cm magasra nő, míg üvegházi szegélynövényként akár 90 cm is lehet. A margaréta általában kompakt, bokros növekedésű, de fa formájúra is alakíthatjuk.

Faforma kialakítása
1. A kertészetekben kaphatók fa formájú margaréták, de magunk is kialakíthatunk ilyet.

2. Szeptemberben vágjunk le 5-8 cm-es darabokat egy nem virágzó oldalhajtásról, és ültessük őket nedves gyökereztető földbe. Tavasszal vágjuk le az összes oldalhajtást, csak a csúcshajtást hagyjuk meg.

3. Csípjük ki a hajtáscsúcsot, amikor a növény eléri a kívánt magasságot. A hajtás tetején körben új oldalhajtások képződnek, amelyek fokozatosan virágokat hoznak majd.


Elhelyezés
Ha lakásban akarjuk tartani a margarétát, a kis növényeket tegyük egy napos ablakba, míg a nagyobb példányok jól festenek egy világos előszobában az ajtó mellett, különösen, ha fa formájúak. A szabadban tartsuk őket nagy cserépben, napos helyen.NÖVÉNYDOKTOR

Vöröses levelek
A levelek vöröses színe a hideg következménye. A hőmérséklet télen se süllyedjen 10°C alá.

Levélsárgulás
A levelek sárgulását a túlöntözés okozza. Télen keveset locsoljuk, és két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földet.

Aknázólegyek
Szedjük le a beteg leveleket, vagy permetezzünk felszívódó rovarirtószerrel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...