2011. november 18., péntek

TUBARÓZSA

Polianthes tuberosa


Mexikó; cserjésedő, évelő. 60 cm (augusztus). Görögül poliosz=fehéres, anthosz=virág. Népünk kedvelt növényét Csapó József 1775-ben írt munkájában a latin gumós =tuberosus név átalakításával nevezte el tubarózsának. Tápdús talajban, ládában, szabadban, bő öntözéssel neveljük.
Fagyok előtt felszedjük gumóit, és fagymentes helyen teleltetjük.


A tubarózsa még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot.

A tubarózsa nyáron megtalálható virágboltokban piacokon, vágott virágként, az illata már messziről érződik. Akár egy szál virágnak is fantasztikus az illata, de ha több szálat veszünk, belőle az egész otthont betölti a tubarózsa egyedi édes illata.

Ma már kertünkbe is ültethetjük ezt a fantasztikus növényt, a gumókat tavasszal megvásárolhatjuk kertészetekben. A növény magassága elérheti akár a 60 cm-t is, így vágott virágnak is ideális.


A gumókat április végén, május elején ültessük le a kert napos meleg részébe, akár szabad földbe akár az erkélyre egy nagyobb cserépbe. Sajnos gyakran előfordul, hogy az elültetett hagymák az első évben kihajtanak ugyan, de nem virágoznak, ekkor legyünk türelemmel és a következő évig várjunk a virágzásra.

Nyáron a nagy melegben öntözzük gyakran a növény körül a földet és kéthetente egyszer adjunk az öntözővízhez kevés tápoldatot.

A virágzási idő augusztustól egészen szeptemberig tart, majd a virágzás végén az anyatő szép lassan kezd visszahúzódni, ekkor csökkentsük le az öntözést és hagyjuk, hogy a növény teljesen elszáradjon.

Amikor már minden levél visszaszáradt vágjuk le az elnyílt részeket majd a hagymákat szedjük ki a földből vagy cserepestől vigyük be védett fagymentes helyre átteleltetni, és hagyjuk itt a következő tavaszig.

A tubarózsa gyönyörű krém fehér színével és egyedülálló illatával a kert kiemelkedő évelő dísznövénye lesz.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...