2012. január 29., vasárnap

FOKFÖLDI IBOLYA

Saintpaulia ionantha

Fotó: valogatasaim.blogspot.com

Kelet-Afrika, Tanganyika; évelő, teleltetni kell. Saint-Paul-Illaire-ről (1860-1910), a növény felfedezőjéről nevezték el. A tropikus Afrika Uzambara hegységében, sziklarepedésekben akadtak rá. Növénytani szempontból nincs semmi köze az ibolyához, csak hasonlít rá - mint ahogy nincs köze Fokföldhöz sem, valójában uzambarainak kellene hívni. Cserépben egész éven át nyílhat. Hűvös, párás helyen tartsuk, mohába süllyesztve, és azt öntözzük. Szaporítása levéldugványról, vízben 3-4 hét.


Hogyan gondozzuk a fokföldi ibolyát (Saintpaulia hibridek)?

Megfelelő gondozás mellett állandóan, több éven át virágzik. Ehhez öt elengedhetetlen kellékre van szükségünk: fontos számára az állandó meleg, gondos öntözés, magas páratartalom, világos hely, és a rendszeres tápanyag-utánpótlás.
A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld. Virágai egyszerűek vagy összetettek, színük fehér, rózsaszín, bíborvörös, ibolyakék vagy tarka lehet. Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le. Az idősebb növényekről az oldalhajtásokat le kell venni. Vigyázzunk, hogy a levelek ne érjenek az ablaküveghez.

A fokföldi ibolya gondozása

Fényigény: Egész évben sok fényt igényel, de fontos, hogy tűző napsütésnek ne tegyük ki. Félárnyékon is eléldegél.
Hőigény: Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

Vízigény: Tartsuk a földjét mindig nedvesen, két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vizet használjunk, s ügyeljünk, hogy az is csak a talajt és ne a leveleket érje.

Páratartalom: Nagy páratartalmat igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

Betegségek: A tűző naptól sárga foltos lesz a levele, a túlöntözés tőrothadásos megbetegedést okozhat. Ha a virágok és a levelek penészesek, botrítisz- vagy lisztharmatfertőzés támadta meg.

Kártevők: A viaszos tetvekre és a levéltetvekre érzékeny.1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a blogod, már régóta keresek egy ilyen jellegű oldalt. Felvettelek a látogatott blogjaim közé is, ne lepődj meg, ha megnő a látogatottságod! :)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...