2012. február 23., csütörtök

CIKLÁMEN

A Ciklámen igazán elegáns látványt nyújt, ahogy a szív alakú, mintás levelei közül  a magasba emeli csodaszép, élénk színű virágait.
Cyclamen persicum 


Gyönyörű, rendkívül népszerű növény, gyakori ajándék is, így nőnap közeledtével ez sem elhanyagolható tény! :) Nem csak a virágok megjelenése, hanem a levelek mintázata is növényenként változik, így minden ciklámen új meglepetést jelent.

A mediterrán éghajlatról származó ciklámen Görögország és Törökország sok vidékén vadon tenyészik. A hűvösebb hónapokban virágzik, a nyarat nyugalomban tölti.

Nemesítését a 18. század elején kezdték, és napjainkra számos hibridet hoztak létre. A ciklámen név görög eredetű: kyclos szó kört, kör alakút jelent, ami utalhat a növénygumóira vagy a levelek alakjára is.

Bár a ciklámenek nemzetsége kicsi, az egyes fajok az év minden hónapjában virágoznak. Némelyik levelei simák, másokéi finom rajzolatúak, megint másokéi márványos mintázatúak. A levelek egy központi részből nőnek ki, a virágok pedig vékony szárakon emelkednek jóval a levelek fölé.

A ciklámen szeptembertől márciusig bőven ontja virágait. A nagyobb méretű hibrideknek nincs illatuk, de a miniatűr változatok finom, kellemes illatot árasztanak.

Méret és növekedés

A nagyobb példányok kb. 30-38 cm-esre nőnek meg, a legkisebbek csupán 17-20 cm-esek. Kezdő növénybarátok először a kisebb változatokkal próbálkozzanak, azok tovább virágoznak, és általában a meleget is jobban viselik, mint a nagyobb termetűek.

Színek és változatok


A legismertebbek és legéleterősebbek a gyönyörű F1 hibridek. A miniatűr változatok sokféle színben és levélváltozattal előfordulnak, és épp oly gazdagon virágoznak, mint a nagyobb méretűek.

A CIKLÁMEN EGY ÉVE

Április-július elvirágzás után, amíg a levelek még zöldek, tovább locsoljuk és táp oldatozzuk a növényt. Amikor a levelek elsárgulnak, mindkét tevékenységgel hagyjunk fel, és hagyjunk a növénynek pár hónap nyugalmat. Vigyük ki a szabadba, és cserepestül tegyük egy árnyékos helyre. Fordítsuk a cserepet az oldalára, hogy a föld ne szívhasson magába túl sok esőt. Minden felszín feletti rész elszárad és elhal.

Augusztus-December Augusztusban új levelek kezdenek hajtani. Ültessük át a gumót, vigyázva, hogy a levelek ne sérüljenek. Vigyük be a lakásba, és tegyük világos, szűrt fényű helyre. Decemberre ismét virágba borul.

Gondoskodás

Ha a legjobbat akarjuk a ciklámenünknek, rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat és az elhalt leveleket. Ezzel serkentjük a növekedést, és hamarosan új levelek és virágok pótolják az elhaltakat.

Szaporítás

A gumó tőosztásával szaporíthatjuk a növényt, de ezt csak a nyugalmi időszakban végezzük. Vágjuk a gumót két részre, mártsuk gombaölő szerbe, végül mindkét felet ültessük el.

NÖVÉNYDOKTOR

Kevés virág
A kevés virág és az apró levelek hátterében tápanyaghiány állhat. Kövessük a cserépen lévő utasításokat, mert a túl sok tápanyag ugyancsak káros lehet.
Barnuló levelek
A barnuló levelek és foltok oka az erős fény és a száraz levegő. Permetezzük, és tegyük szórt fényre.
Torz levelek
A levéltetvek okozhatják a levelek torzulását. Ellenőrizzük a levelek és a szirmok alsó részét, és alkalmazzuk a megfelelő rovar irtószert, vagy keressük meg a megfelelő természetes növényvédelmet!

A SIKER TITKA

Gondozás
A ciklámen gondozása viszonylag egyszerű, de rendszeres locsolást igényel, és kizárólag hűvös helyen érzi jól magát.
Augusztusban, a nyári nyugalmi idény után ültessük át egy kicsit nagyobb cserépbe. Tőzeges vag tőzegpótlóval kevert virágföldet használjunk.
Locsolás, tápoldat
A ciklámen szereti a nedvességet. Helyezzük kavicságyra és permetezzük is. Locsoláskor ne kerüljön víz a duzzadt, tápanyagot raktározó gumóra. Legjobb, ha a cserepet 20 percre langyos vízbe állítjuk.
A növekedési idény alatt hetente egyszer hígított folyékony tápoldattal öntözzük.
Elhelyezés
Hűvös, kicsit árnyékos helyre tegyük, semmiképpen se a tűző napra. A téli napfény azonban nem árt meg neki.
A virágzás és a növekedés ideje alatt tartsuk 10 és 15 °C között. A nyugalmi időszakban a szabadban elviseli az átlagos nyári meleget.


A ciklámennek számos hibridje és változata létezik, köztük fodros virágszirmúak is. A virágok színe a
vörös különböző árnyalataitól a vegyes színeken át egészen a fehérig terjedhet.
A ciklámennek a levelei is feltűnőek. Egy fehér virágú hibrid nagyon elegáns benyomást kelt, főleg, ha egy színes kaspóba tesszük, míg az élénk színű, a tekintetet vonzó változatok felélénkítik a szobát.


VÁSÁRLÁS

Mikor?
Lehetőleg szeptember és december között szerezzük be, hogy a lehető legtovább élvezhessük a hosszú virágzási idényt.
Mire figyeljünk?
Sok bimbót hordozó, ép levelű példányt válasszunk.
Élettartam
Ugyanarról a gumóról éveken át megújulhat.
Ár
Nem túl drága.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...