2012. február 5., vasárnap

CSUPORKA, gloxinia


Sinningia hybrida

Kultúrfaj; fagymentes helyen teleltetni, évelő 20-30 cm (március-április).
W. Sinning (1794-1874), a bonni egyetem kertészének emlékét őrzi neve. Virágszerkezete és a gumós gyökértözse miatt választották el a gloxiniáktól, de még ma is így ismertebb. 1815-ben írták le, mint a dél-brazíliai sziklás hegyoldalak növényét; ott a sziklarepedésekből messze feltűnnek lilás-kék virágcsuporkái. A kertészek nem keresztezték más fajjal, csak változataival, s fehér, rózsa-, kármin és lila színeket kaptak.


Kedvencünk a Csuporka

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Kedvelt cserepes virág - tavasztól őszig virágzik, a fokföldi ibolyához hasonlóan kell kezelni.

Különleges és nagyon mutatós dísznövény a gloxínia, amely hatalmas virágával és molyhos levelével nyűgöz le minket.

Tavasztól őszig szinte állandóan találkozunk vele virágboltokban, és nem meglepő hogy megakad a szemünk rajta, hiszen hatalmas tölcséres virágai szinte vonzzák a tekintetünket.
Bár kevesen tudják, de a gloxínia egy gumós szobanövény, ami azt jelenti, hogy minden évben újra és újra meghajtathatjuk.

A virágok számtalan színben ragyognak így vehetünk fehér, rózsaszín, lila, cirmos vagy kék színben is. Ha a virágok még nem nyűgöztek le minket eléggé,figyeljük meg a leveleket, amelyek sötétzöldek, és kissé szőrösek. Bátran vásároljuk meg ajándékba vagy saját otthonunkba, hiszen a megfelelő gondozás mellett évekig is díszítheti otthonunkat.

A vásárlás során olyan növényt vásároljunk, amely még bimbós állapotú így a virágzás is tovább tart.

A gloxina gumót már önmagában is megvehetjük. A gumókat tavasszal ültessük el laza virágföldbe, a legjobb, ha A típusú savanyú virágföldet választunk. A gumót olyan mélyre ültessük el, hogy a csúcsa a cserép peremével legyen egy vonalban.

Nagyon óvatosan kezdjük el locsolni a földet, majd helyezzük a cserepet egy világos meleg helyre. Amikor megjelennek, az első levélkék adhatunk egy kicsivel több vizet, de nagyon óvatosan adagoljuk a vizet, mert a túllocsolás végezetes lehet.

Az öntözővízhez kéthetente adjunk kevés virágzó dísznövény tápoldatot. Nyár végén, amikor a virágok már elszáradtak csökkentsük le teljesen az öntözést, hagyjuk, hogy a levelek is leszáradjanak, majd télre tegyük félre a gumót teljesen száraz állapotban. Így egészen tavaszig hozzá sem kell nyúlni a növényhez és semmilyen gondozást nem igényel.

Majd tavasszal újra szedjük, elő a gumót tegyük friss földbe és kezdjük elölről a hajtatást. A lakás világos, de nem tűző napos helyére tegyük a növényt, nyáron az ideális hőmérséklet 16-18 fok.

Öntözés során ügyeljünk rá, hogy a levelét és a virágokat ne érje, víz csak a virágföldre locsoljuk ki a vizet.

Ha túlszáraz, a levegő nyáron a cserepét állítsuk kavicsos tálcára így megnövelhetjük a levegő páratartalmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...