2012. február 25., szombat

KÖRÖMVIRÁG

 RÉGI KEDVENC
Calendula officinalisAz élénk narancs, arany és sárga színekben virító körömvirág szemkápráztató színkavalkádot alkot.
A körömvirágot már a középkori szerzetesek is termesztették gyógyászati célokra. A virágját és a leveleit egyaránt felhasználták a betegségek megelőzésére, de sárga festéket is előállítottak belőle. Napjainkban az ehető szirmokat salátákba használják, illetve a sáfrány helyettesítőjeként a rizses ételek színezésére. Nagyon sok házi szappankészítő is szívesen felhasználja szappanai készítéséhez, mind színezéshez, mind pedig a gyógynövényi képességei miatt.

Ez a gyönyörű virág a szívem csücskét képezi. Mert nagyon szeretem! Mind a színét, mind a gyógyító hatását, nálunk "a házi patikából" sohasem hiányozhat! Az idén szeretném először elvetni a kertecskénkbe, de inkább csak kis ládákba, mert szeretnék az erkélyre is belőlük! A gyógyhatásairól a gyógynövényes oldalamon olvashatsz majd!  http://timcsigyogynoveny.blogspot.com  Ha pedig feliratkozol itt a hírlevélre az ajándék e-bookban is legalább két oldalt szenteltem ennek a csodálatos virágnak, ahol még recepteket is olvashatsz!


A főként szegélynövényként ismert körömvirág cserépben és ablakládában is remekül mutat. Magról vethető egynyári növényként júniustól az első fagyokig virágzik, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílt virágokat!


A körömvirág Európa mediterrán vidékeiről származik. Jól érzi magát kertben és lakásban is, és virágporával magához vonzza a méheket, nektárjával pedig a dongókat, a zengőlegyeket és a pillangókat.

Méret és növekedés

A körömvirág elágazó növény, keskeny levelei élénkzöldek, százszorszépre emlékeztető virágai átmérője legfeljebb 10 cm. A legtöbb körömvirág változattól függően 25-60 cm magasra nő, a színük a halvány sárgától a mély narancsig terjedhet. A szimpla virágúak közepe sárga vagy barna, a telt virágú változatoké megegyezik a sziromzat színével. A közepes vagy nagy változatokat ágyásba, a kisebbeket cserépbe vesszük.


Magról szaporítás

Szabadban a magokat március végén, április elején vessük a végső helyükre. Júniusra várható a virágzás kezdete.
Mindig általános virágföldet használjunk, a magokat 1 cm vastagon terítsük be földdel. Csírázás után érdemes a palántákat megritkítani, hogy a megmaradt növényeknek elég helyük legyen. A talajt tartsuk éppen nedvesen, és csak a bimbók megjelenésekor kezdjük rendesen locsolni.

Korai virágok

Ha szeretnénk előbbre hozni a virágzást már májusra, január-februárban vessük el a magokat fűtött üvegházban.
A magokat kis cserepekbe, 1 cm mélyre vessük, csíráztató földbe. Egy cserépbe legfeljebb két mag kerüljön, 10-15°C-on tartsuk őket csírázásig. Ha kibújtak a növénykék, a hőmérsékletet tartsuk 10°C-on, és levegőztetéssel akadályozzuk meg a rothadást.
Március végén ültessük át a növénykéket általános virágföldbe. Ha már nem kell tartani az éjszaki fagyoktól, tegyük ki a cserepeket védett helyre, rakjuk kaspókba vagy tartókba.

A SIKER TITKA


Gondozás
A körömvirág gondozása egyszerű. Ha szeretnénk elkerülni a felmagzást, rögtön elvirágzás után vágjuk le a virágfejeket. Így mindig újabb virágok jelennek meg. A magokat oda vessük, ahol tavasszal (vagy fűtött üvegházban még korábban) szeretnénk kikeltetni. Ablakládába vagy dézsába általános virágföldet használjunk.

Locsolás, tápoldat
Az első bimbók megjelenése után rendszeresen locsoljuk, a virágzás alatt a föld nem száradhat ki. Ne feledjük: a cserépedényben tartott növények a napon hamar kiszáradnak.

Kéthetente adjunk folyékony tápoldatot vagy levéltrágyát, de csak az első bimbók megjelenése után.

Elhelyezés
A körömvirág kedveli a sok napfényt. A virágai teljes megvilágításban nyílnak a legszebben, ezért a délre néző ablakpárkány, belső udvar vagy balkon ideális neki.

Ha elmúlt a fagy a fagyveszély, a körömvirág jól érzi magát odakint, átlagos körülmények között. Nyáron a 15°C feletti hőmérsékletet kedveli.

NÖVÉNYDOKTOR

Levéltetvek
Nyáron gondot okozhatnak a levéltetvek, amelyek sűrűn ellephetik a növény szárát. Ha nincsenek túl sokan, erős, szappanos vízsugárral lemoshatjuk őket, súlyosabb esetekben pirétrummal permetezzük le a növényt három héten át hetente egyszer.

Lisztharmat
A fehér, porszerű lerakódás a lisztharmat jele, amit a nedves, hűvös körülmények válthatnak ki. A penészes növényt rendszeres időközönként permetezzük gombaölő szerrel, és tegyük melegebb helyre.

Vásárlás

Mikor?
Körömvirágot bármikor vásárolhatunk magként és cserepes növényként is.
Mire ügyeljünk?
A magoknál a frissességet a papírzacskón belüli műanyag zacskó biztosítja. Nézzük meg a zacskón a lejárati dátumot is. Az ablakba inkább törpe, belső udvarokba pedig nagyobbra növő változatokat válasszunk.
Ár A mag olcsó 168.- Ft/csomag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...