2012. március 4., vasárnap

Sokvirágú Jázmin

Köszöntelek kedves olvasó! Most egyik kedvenc virágomat hoztam el neked a Jázmint! Ebből is a sokvirágú jázmin amely a kúszó- és futónövények családjába tartozik! Fogadd szeretettel!
A bájos, csillag alakú virágokat hozó sokvirágú jázmin látványa elragadó, édes, bódító illata betölti az otthonunkat!
Jasminum polyanthum 


A Kínából származó erőteljes kúszónövényt kedvünkre alakíthatjuk. Vékony, hajlékony szárával drótra vagy farácsra is könnyen feltekeredik, melyek támasztékot adnak az illatos virágokkal teli növénynek.


A sokvirágú jázmin sötétzöld levelei rendszerint 7 csúcsos levélkéből állnak, ami a növénynek légies, páfrányszerű megjelenést kölcsönöz.

Virágzás
A sokvirágú jázmin szép, bódító illatú virágai januártól áprilisig díszlenek. A virágok vékonyak, csöves nyakúak, csillag alakú sziromlevelekkel. A hosszú, vékony száron csoportokban helyezkednek el.
A rózsaszínű bimbókból hófehér virágok fejlődnek. A növények már fiatalon is bőségesen virágoznak, így nem kell több évig várnunk a látványos virágpompára.
Nyáron állítsuk ki a növényt a szabadba, hogy a hajtások erőteljesebben fejlődjenek, és a következő évben gazdag virágzásra számíthassunk.


Méret és növekedés
Ez az erős, gyorsan kúszó növény csaknem 2 métert is nőhet egy év alatt. Április végén, a virágzás befejeztével alaposan nyírjuk vissza, ezzel biztosíthatjuk, hogy a következő évben a növény bokrosan, zömöken fejlődjön.Szaporítás
1. A szaporítást tavassal végezzük. Dugványnak ne válasszunk nagyon fiatal vagy idős hajtást, a legjobb a félérett hajtás, néhány rüggyel. Az alsó levél párat távolítsuk el, és a lágy hajtáscsúcsot csípjük ki.
2. 3-4 dugványt ültessünk el együtt, tőzeg alapú gyökereztető keverékbe. Tegyük az egészet nejlonzacskóba, és tartsuk kb. 15°C-on. 2-3 hét múlva nyissuk ki a zacskót, és engedjünk be egy kevés levegőt. Miután kifejlődött, ültessük át általános virágföldbe.

Rendszeres gondoskodás
A sokvirágú jázmin vadul növekszik, ha nem biztosítunk neki kellő támasztékot, egy idő után elveszíti a szép formáját. Virágzás után erőteljesen vágjuk vissza, és ne feledkezzünk meg a támasztékról.

1. Bontsuk le a virágot a drótkeretről. Az előző évi hajtásokat majdnem teljesen vágjuk vissza, 1-2 szárat hagyjunk csak meg.
2. A megmaradt szárakat igazítsuk vissza a keretre, ha szükséges, rögzítsük is oda őket. A növény hamarosan új hajtásokat fog hozni.
A Jázmin finom, ragyogó fehér virágai januártól márciusig nyílnak. Érdekessége, hogy bimbói viszont rózsaszínűek. Mind a virágok, mind a bimbók látványos kontrasztot alkotnak a ragyogó, fényes zöld levelekkel. A növény formája többféleképpen alakítható. Szépen mutat magas drótkeretre vagy alacsonyabb támasztékra felfuttatva, de függőkosárba is helyezhetjük, ahonnan dúsan omlik le.


NÖVÉNYDOKTOR

Hervadó levelek
Ha túl száraz a levegő, a növény levelei elhervadnak. A páratartalom növelésére állítsuk nedves kavicsokkal teli tálcára. Ne helyezzük fűtőtest közvetlen közelébe.

Sápadtság
Takácsatka jelenlétére utal. Rendszeresen permetezzük, ha szükséges, használjunk rovarölő szert.

Eltorzult, ragacsos levelek
A tüneteket levéltetvek okozzák. Használjunk szappanos vizet, vagy ha a kártevők nagyon felszaporodtak, hígított rovarölő szert.

A SIKER TITKA

Gondozás
A gyorsan növő sokvirágú jázmint egyszerű gondozni. Virágzás után minden évben metsszük vissza, hogy szépen bokrosodjon. Az új hajtásokat júliusig csípjük ki.
Tavasszal, virágzás után a fiatal növényeket ültessük nagyobb edénybe. Használjunk általános virágföldet az átültetéshez.

Locsolás, tápoldat
Az aktív növekedés időszakában bőségesen adjunk neki vizet, télen azonban csak mérsékelten öntözzük. 
Kora tavasztól kezdve egészen szeptember közepéig kéthetente keverjünk folyékony tápoldatot az öntözővizébe.

Elhelyezés
A növény mindig világos helyen álljon, de vigyázzunk, hogy a déli tűző nap ne érje.
A sokvirágú jázmin virágzásának és növekedésének a 15°C hőmérséklet kedvez a leginkább, míg a virágzás befejeztével 10°C körüli hőmérsékleten érzi jól magát.

VÁSÁRLÁS

Mikor?
Tavasszal, kertészeti áruházakban vegyünk kicsi, fiatal példányt.
Mire figyeljünk?
Sokbimbójú növényt válasszunk, néhány kinyílt virággal. Levelei frissek, egészségesek legyenek.
Élettartam
Ha növekedés közben visszacsípjük, és évente metsszük, sok évig gyönyörködhetünk benne.
Ár
Viszonylag drága. 
1900.-Ft


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...