2012. március 16., péntek

Szakállbromélia - Tillandsia cynea

Most egy különleges virágocskát hoztam neked kedves olvasó!

A vibráló rózsaszín és lila csodáról nem tudjuk levenni a szemünket. Olyan virág, mintha egyenesen Fantáziaországból érkezett volna.


A szakállorchidea az egzotikus Ananászfélék (másképp: Broméliafélék) családjába tartozik. Ha rendszeresen permetezzük őket, a broméliák többsége kiváló szobanövény, mert a beltéri körülményeket jól bírja.

A szakállbromélia Ecuador esőerdőinek őshonos növénye. Epifita, azaz más növéyeket használ fel támasztékul, de ezektől nem von el tápanyagot. A növény kb. 1000 méteres magasságig fordul elő.
A fák felső ágain él, ahol meleg van és nagyon sok fényt kap.

LEVÉLTÖLCSÉR

Sok broméliaféle a levélrózsa közepében pohárszerű levéltölcsért fejleszt. A levelek felfelé és kifelé görbülnek, így a felfogott esővizet a növény közepéhez vezetik.
A levéltölcsérben a növény vizet tárol, melyet akkor használ fel, ha nincs elég csapadék. A Tillandsia fajok magasan az őserdő talajszintje felett élnek, a nedves földdel soha nem kerülnek kapcsolatba.

MÉRET, NÖVEKEDÉS

Kis termetű növény, legfeljebb 30 cm magasra nő.


VIRÁGZÁS

Egy évben egyszer, két hónapon át virágzik. Az 5-8 cm hosszú virágszár a levélrózsából nő ki. A fellevelek rózsaszínek, legyezőt formálnak, a virágzat 10-15 cm hosszú.
A virágok a húsos fellevelek közül bújnak elő. Elnyílásuk után a virágzat még díszlik egy ideig, majd a növény elpusztul.


ÁPOLÁS

Fejletlen Gyökérrendszere miatt (a vadonban a fákra kapaszkodik vele) kis cserépben is tartható. Földje legyen morzsalékos, eressze át a vizet. Használjuk tőzeg, lombföld és durva kavics vagy perlit keverékét.

SZAPORÍTÁS

Sajnos természetes jelenség, hogy a növény virágzás után mindig elpusztul.
Ha új növényt akarunk kinevelni, várjuk meg, amíg az anyanövény tövénél előtörő apró sarjak megfelelő méretűre növekednek, majd éles késsel válasszuk le őket a tövüknél, az anyanövény szárához minél közelebb.
A hajtásokat ültessük egyenként kisméretű cserépbe, a cserépbe pedig tegyünk megfelelő vízáteresztő képességű virágföldet.

ELRENDEZÉSMás leveles és virágos dísznövényekkel, de akár saját fajtársaival kombinálva is látványos. Jól mutat, ha eredeti élőhelyét utánozva faágra telepítjük. Ültessük nedves, mohás ágra vagy parafadarabra, és rögzítsük megfelelő ragasztóval vagy dróttal. Havonta egyszer permetezzük híg tápoldattal.


NÖVÉNYDOKTOR

A levelek csúcsa megbarnul - A száraz levegő okozza. A növény különösen nyáron igényli a rendszeres permetezést. A levéltölcsérben mindig legyen víz.

Ne öntözzük túl! - A szakállbromélia öntözése odafigyelést igényel, mert gyökérrendszere kicsi, és egyszerre csak kevés vizet vesz fel. Virágzás után a levélrózsa mindig elpusztul, de a növény tövénél képződő sarjak a következő évben már virágozhatnak.


A SIKER TITKA

GONDOZÁS

Könnyen gondozható növény, elég jól alkalmazkodik a körülményekhez, de meghálálja a figyelmet.
Kora tavasszal ültessük át másik edénybe a gyökeres sarjakat. Használjuk tőzeg, lombföld és durva kavics vagy perlit keverékét. Az új növényeket tartsuk meleg, párás környezetben - a következő évben talán már virágot hoznak.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

A vizet mindig nagyon óvatosan adagoljuk. A levéltölcsér feltöltésére, illetve a rendszeres permetezésekhez csak állott vizet használjunk. 
A szakállbroméliát naponta permetezzük, főleg akkor, ha nagyon napos helyre került. 
A növényt havonta egyszer locsoljuk híg tápoldattal.

ELHELYEZÉS 

A szakállbromélia számára biztosítsunk annyi szórt fényt, amennyit csak lehet - de soha ne tegyük ki a nyári nap perzselő sugarainak, mert a növény rosszul viseli a forróságot és a tól erős napsugárzást.
A növény nem bírja a hideget, lehetőleg tartsuk 18°C-24%C-on.

ÖSZTÖNZÉS

A broméliák közé tartozó szokatlan kinézetű, de gyönyörű Tillandsia cyanea kiváló és hosszú életű szobanövény. Ha rendszeresen permetezzük, akkor nem árt neki a sok lakásban jellemző száraz levegő. A szakállbromélia (nevéhez néha a "bíborlilás" jelzőt is hozzáteszik) egész évben megtartja élénk zöld színét, és télen is vidáman növekszik, amikor a többi növény éppen csak vegetál.

VÁSÁRLÁS

Mikor? - A jobb áruházakban általában a nyári vagy az őszi kínálat része.

Mire ügyeljünk? - Általában fiatal növényekhez lehet hozzájutni, amelyek virágzata még nem nyílt ki teljesen. A növényen ne legyenek rothadó vagy hervadó levelek.

Élettartam - Hónapokon át virágzik.

Ár - nem túl drága


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...