2012. április 28., szombat

Orvosi zsálya

Salvia officinalis


Ezt a csodás illatú örökzöld növényt évszázadok óta használják különböző húsok és töltelékek ízesítésére és gyógyteák készítésére.

ZSÁLYA


Az orvosi zsálya nélkülözhetetlen fűszernövényünk. Levelei erős aromát árasztanak.


A zsálya igénytelen, örökzöld félcserje. Cserépben viszonylag rövid ideig él. Szürkészöld levelei és kék virágai dekoratívak, de elsősorban fűszernövényként tartják. Legjobban a szabadban, udvarokban, erkélyeken érzi magát, ahol fürödhet a napfényben. Átmenetileg napos konyhaablakokban is elhelyezhetjük.

Virágok


Az apró, bársony kék, csöves virágok júniusban és júliusban jelennek meg, de konyhai növények esetében ezeket jobb korán lecsipdesni, mert ez serkenti a levelek képződését.


Méret és növekedés


A zsálya viszonylag gyorsan nő. Megfelelő edényben tartva néhány év alatt a 60 cm-es magasságot is elérheti. A legjobb formáját az első három évben hozza, utána vegyünk vagy dugványozzunk új növényt.

SZÁRÍTÁS

Szárításhoz a zsályát júniusban vagy kora júliusban, napos időben, a virágok nyílása előtt gyűjtsük. 8-10 cm-es ágacskákat szedjünk, és kössük csokrokba.

A csokrokat hűvös, száraz, jól szellőző helységben akasszuk fel fejjel lefelé. 3-4 hét után a száraz zsályát tegyük nagyobb kő- vagy üveg tárolóedényben. A levelek tárolására szorosan záródó befőttesüveg is alkalmas.
A száraz levelek lehetőleg ne törjenek meg, mert elvés az ízük.

SZAPORÍTÁS

A dugványozáshoz szeptemberben vágjunk 8 cm-es hajtásokat. A vágást a hajtás alapjától kicsit feljebb ejtsük.

A dugványokat ültessük homok és tőzeg 1:1 arányú keverékébe. Gyökeresedés után ültessük őket cserépbe, talaj-alapú virágföldbe.

Csúcsukat csípjük le, ez serkenti a bokrosodást. Magról márciusban vessük, csíráztató tálcára, palántaföldbe. Késő tavasszal tűzdeljük át cserepekbe, és tegyük ki napos helyre.


FELHASZNÁLÁS

Fűszerezéshez csipkedjük le a felső leveleket, illetve időnként a hajtások csúcsát is, mert attól a növény még jobban bokrosodik majd.

A friss zsálya sertés- és baromfihús ízesítéséhez kitűnő. A töltelékekbe friss és szárított zsálya egyaránt kerülhet. A kolbászok és húsos piték remek fűszere, de a zamatosabb ételek mellé kísérőként feladott almazselét is ízesíthetjük vele.

A zsályával a köhögést, megfázást és lázat is kezelik, régebben pedig a főzetét frissítő italként is használták.NÖVÉNYDOKTOR

Mezei poloskák
A poloskák a leveleket  szívogatással károsítják, ennek hatására a levelek elfonnyadnak.
A poloskák növényi maradványok közt telelnek, ezért ősszel az udvarból takarítsuk fel az összes lehullott levelet és elhalt szárat.

Lisztharmat
Esős őszi időben a zsályát lisztharmat támadhatja meg. A fertőzött leveleket egyszerűen távolítsuk el.

A SIKER TITKA

GONDOZÁS


Gondozása nagyon egyszerű. Tegyük ki a szabadba valamilyen napfényes helyre. A konyhában tartva a zsálya kapjon minél több fényt, különben felnyurgul és levelei aprók lesznek.

Ültessük át minden tavasszal, ha szükséges, akár nagyobb edénybe is. Használjunk általános virágföldet.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

Nyáron öntözzük bőségesen, de két locsolás közt mindig hagyjuk a földjét kiszáradni egy kicsit. Télen bánjunk takarékosan a vízzel.

A vegetációs időszakban havonta egyszer locsoljuk közönséges bolti tápoldattal.

ELHELYEZÉS

Bárhol tartsuk is, a növényt mindig úgy helyezzük el, hogy közvetlenül érje a napfény. A fényhiányt a zsálya növekedése megsínyli.

Bőséges öntözés mellett jól bírja a nyári forróságot. Ha egész évben kint marad, a hideg szelek és a kemény fagyok károsíthatják.

Más fajok és változatok

A zsályának számos nemesített formája létezik. Az egyik lenyűgöző, tarka levelű változat a bíborszínű S. Purpurascens. Bár rendszerint dísznövényként tartják, erős íze és aromája jellegzetes.

Salvia Purpurascens
Egy másik változata a S. Tricolor. Ennek levelei fehérrel, bíborral és zölddel mintázottak.

Salvia tricolor


De én találkoztam már a Skarlát zsályával is! Ennek latin neve S. coccinea.

Salvia coccinea-Skarlát zsálya
Kulináris célokra azonban a közönséges Salvia officinalis a legmegfelelőbb!VÁSÁRLÁS

Mikor?

Tavasszal vagy nyár elején vegyük meg. A fűszernövények osztályán az orvosi zsályát fogjuk megtalálni. A tarka levelű változatokat a díszbokroknál keressük.

Mire ügyeljünk?

Rövid szártagú, jól bokrosodó példányt válasszunk, enyhén fásodó szártővel. Felnyurgult növényt ne vegyünk.

Ár:

Kimondottan olcsó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...