2012. április 16., hétfő

Pompás kutyatej-Krisztustövis


Kedves olvasó, most egy meglehetősen szúrós növényt hoztam neked, és még ráadásként mérgező is, de annál inkább igénytelen! Nekem már évek óta van egy ilyen növénykém! Nemrég néztem utána, mi is ez valójában, mert bizony én sem tudtam :) Mégis nagyon kedvelem!

Euphorbia Milii Pink Cadillac


Az Euphorbia milii a kutyatejfélék, az Euphorbiák nagy családjába tartozik. 
A kutyatejfélék közel 1700 faja a mérsékelt égövtől a trópusokig terjedt el. A legtöbb faj Afrikában és Dél-Amerikában honos.
Az ide tartozó sokféle, igen különböző növény közös tulajdonsága az, hogy hajtásaik fehér tejnedvet tartalmaznak, a nemzetség erről kapta magyar nevét.

A pompás kutyatej úgy 150 éve került át Európába Madagaszkárból, ahol a sztyeppéken él. Szobanövényként nálunk mindössze egyetlen faja, az Euphorbia milii, illetve ennek számos fajtája honosodott meg.
A thai hagyomány szerint vonzza a pozitív energiákat. A pompás kutyatejet szerencsehozó növénynek tekintik. Különösen, ha egy virágkocsányon nyolc virág fejlődik. A nyolc virág nyolc szentet szimbolizál, akik az egészség, bátorság, gazdagság, szépség, művészet, intelligencia, költészet és a gonosz legyőzőjének megtestesítői.

Régebben azt hitték, hogy Jézus töviskoronáját a növény hosszú, tövises hajtásaiból készítették. Az élénkpiros fellevelek a vércseppeket szimbolizálják. A későbbi kutatások során azonban bebizonyosodott, hogy nem ez lehetett a szóban forgó növény. Az Euphorbia milii közismert neve mégis a krisztustövis.

A Pompás kutyatej lágyszárú növény. Sima, szürke színű szára egyenes, hengeres. A bokor ágain, sűrűn egymás mellett, tüskék ülnek.
Kevés, fényesen zöld, ovális levelei a szárvégeken csokorban fejlődnek.
Egylaki, kétivarú virágai a kutyatejfélékre jellemző módon fejlődnek, és helyezkednek el a növényen.
A redukált termős virágot három porzós virág veszi körül, amelyek csupasz porzóvá redukálódtak. Ezeket két színes, fellevél veszik körül, tövüknél mézedények helyezkednek el.

Több színben kapható. Virága legtöbbször élénkpiros, néha sárga, fehér vagy rózsaszín.
Elviseli, ha egy kicsit elhanyagolják. Igénytelensége miatt ma is előkelő helyet foglal el a szobanövények között.
A pompás kutyatej az egyik leghosszabb időn át virágzó szobanövény. Akár egész évben képes virágozni, de legintenzívebben száraz, napos körülmények között virágzik.

Világos, meleg helyet kedvel, nyáron a szabadban is tarthatjuk. Sokáig elél és nagyra nő. Idővel kis fává fejlődik. Üvegházban méretes bokorrá is fejlődhet.

A virág- és fellevélképződéshez a pompás kutyatej néhány héten át kevesebb megvilágítást igényel. Ilyenkor napi 10 óránál tovább ne érje fény.

Leveleit télen elhullatja, de egy-két hónapon belül megjelennek rajta az új levélrügyek.
Elvirágzás után vigyük hűvös helyre és egy-két hónapig alig öntözzük.

A költöztetést nehezen viseli. Ha új helyre tesszük előfordulhat, hogy leveleit elhullajtja.

Ahhoz, hogy a pompás kutyatejnek szép formája legyen, elengedhetetlen a nyesés, visszavágás. A növényhez kesztyűben nyúljunk, és minden, bőrünkre cseppent tejnedvet azonnal töröljünk le.

A pompás kutyatej sok meleget, napfényt és száraz levegőt igényel. Ideális helye egy déli ablakpárkány. Télen sem kell fűtetlen szobába tenni.

Nevelése még a kezdőknek sem okoz gondot. Csak arra kell vigyázni, nehogy túlöntözzük. Világos verandán, napos szobaablakban egyaránt jól fejlődik. Tavasz végén kitehető a kertbe vagy az erkélyre, de maradhat a szobában is. Átültetni tavasztól nyár derekáig lehet. 

Fontos, hogy a földje laza, jó vízáteresztő legyen. Táptalajban nem válogat, de dús, érett komposztföldben, amely egy kis agyagot is tartalmaz, jobban fejlődik.

A pompás kutyatej akkor érvényesül igazán, ha nem zsúfoljuk össze más növényekkel. Ezt már csak azért se tegyük, mert tüskéivel megsérthetjük a szomszédos növényeket. Formáját tekintve jól illik a kaktuszok és a pozsgások közé.


Fényigény : A lehető legtöbb fény, de nyáron védjük a tűző naptól.

Hőigény : Átlagos meleg, télen legalább 12 °C. A virágképződéshez legideálisabb a 15-18°C.

Vízigény : Tavasztól őszig mérsékelten öntözzük, télen még ritkábban. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszikkadni.

Páratartalom : A növény száraz levegőt igényel.

Tápanyagigény: Áprilistói szeptemberig kéthetente trágyázzuk kaktusztáppal. Ha túltrágyázzuk, a növény nyurga lesz.

Átültetés: 2-3 évenként át lehet ültetni. Ültessük kaktuszföldbe, vagy általános virágföldbe, amihez egyharmad rész arányban perlitet vagy durva homokot adunk.

Szaporítás: Tavasszal vagy nyáron hajtásdugványról egyszerűen szaporítható. A levágott hajtást mártsuk vízbe, ekkor a tejnedv megszilárdul, nem fog csöpögni. 3-4 napos szárítás után ültessük kissé nedves földbe.
A begyökeresedés után hajtani kezd, ehhez körülbelül 2 hónapra van szükség. A gyökeres új növényt nem túl tápdús, homokkal kevert földbe ültessük.

Teleltetés: Elvirágzás után vigyük hűvös helyre és egy-két hónapig alig öntözzük.

Betegségek, kártevők: Kártevői közül legveszélyesebb a gyapjastetű. Ha észrevesszük a bokron, minél hamarabb távolítsuk el a megtámadott részt, még mielőtt az egész növényre átterjedne.
Ha túl sok vizet kap, főleg télen, akkor a gyökere és a szára rothadásnak indul.
A hirtelen levélhullás arra utal, hogy a növény túl kevés vizet kap.

Élettani hatása: Az Euphorbia milii csípős ízű tejnedve bőrirritációt okoz. Mérgező, hánytató, hashajtó hatású! 

Megrendelhető, vásárolható: www.viragszerviz.hu

14cm-es cserépben 30 cm-es növény 2700 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...