2012. április 10., kedd

Szárnyas feketeszem

Thunbergia alata

Ha meleg, napos helyre ültetjük, egész nyáron gyönyörködhetünk e gyorsan növő futónövény aranyszirmú, csokoládébarna kelyhű virágaiban.


Ez a pazar virágú, kedves kúszónövény a virágok csokoládébarna közepéről kapta a nevét. Neveljük évente magról, és díszítsük vele az ablakokat vagy az udvar falait.


A feketeszem a trópusi Afrika szülötte, a család pedig több mint 200 fajt számlál. A növény szára hosszú és vékony, könnyen összekuszálódik, ezért legjobb, ha már a fiatal növénynek is támasztékot biztosítunk. A cserépbe tűzzünk pálcákat, vagy az edényt helyezzük függő virágtartóba, ahol a növény felfuthat a függesztő elemekre. A feketeszem üvegházban kisméretű növényrácsra is futtatható.


Virágok, virágzás

A virágzás júniusban indul, és őszig tart. Hosszú virágzást biztosíthatunk azzal, ha az elnyílt virágokat még a magok megjelenése előtt lecsípjük. Az ötszirmú, tölcséres virágok aranylóak, narancssárgák, fehérek vagy sárgás krémszínűek lehetnek.

Méret  és növekedés

A növény évente akár 3 métert is nőhet, de hajlamos bokrosodni és összekuszálódni. Tartsuk inkább egynyári növényként, és virágzás után dobjuk ki. Átteleltetése is megoldható, de folyamatos meleget igényel, ráadásul az idősebb növények általában rosszabbul virágzanak, mint a fiatalok.


SZAPORÍTÁS

1. Februárban vagy márciusban vásároljunk új magokat, és vessük őket nedves palántaföldbe. Egy 8 cm-es cserépbe három mag kerüljön, vagy sekély tálcán osszuk szét a magvakat, majd egy vékony réteg földdel takarjuk be őket.Helyezzük az edényt csíráztatóba vagy takarjuk le fóliával.

2. A csírázáshoz biztosítsunk 18°-24°C-ot. A növénykék 2-3 hét múlva bújnak elő. A 10-12 cm-es növényeket ültessük egyenként 8 cm-es cserépbe, általános virágföldbe. Ha egy cserépbe három magot vetettünk, a leggyengébb növényt távolítsuk el

3. Átültetés után a fiatal növények gondozása megegyezik a kifejlett egyedekével. A szabadba szánt növények néhány hétig legyenek cserépben. Öntözzük őket rendszeresen, és tartsuk hűvös helyen. Kapjanak hetente hígított tápoldatot.

4. Fiatal korától gondoskodjunk támasztékról.

Elrendezés

Ültessünk cserépedénybe 2-3 növényt egymás mellé. mindegyik mellé tűzzünk pálcát. A pálcák sátorrúdként tartják növekvő szárak alkotta leplet, ami kiemeli a virágok szépségét. A lakásban a növény cserepét helyezzük a padlóra valamelyik napos ablak mellett, ahol a növény fejlődése számára a legjobbak a körülmények.


NÖVÉNY DOKTOR

Lisztharmat
A leveleken keressük a túlöntözés okozta lisztharmat jeleit. Öntözések között hagyjuk a virágföld felszínét kicsit kiszáradni.

Kártevők
A növényt levéltetvek és a liszteske károsíthatja. A megtámadott növényt permetezzük szappanos vízzel, vagy használjunk szisztemikus rovarirtót.

Fényhiány
Ha a növény nem virágzik, túl kevés fényt vagy tápanyagot kap. Helyezzük világosabb helyre, és a virágzási időszakban kapjon hígított tápoldatot.

Perzselődés
Permetezéskor és utána a növényt ne érje közvetlenül a nap. A perzselt leveleket vágjuk le.


A SIKER TITKA

Gondozás
Igénytelen egynyári növény. Tavasszal vessük el. Ha túl sűrűn nő, a közepét ki kell ritkítani. Az elnyílt virágokat még a magképződés előtt távolítsuk el. Vessük általános virágföldbe. A 10 cm magas növénykéket ültessük 8 cm-es cserepekbe, ugyanilyen közegbe. Szükség esetén ültessük át őket.

Locsolás, tápoldat
Mérsékelten vízigényes, az öntözések között a földjét hagyjuk kissé kiszáradni, virágzás idején viszont öntözzük bőségesen. A földje ilyenkor legyen mindig nedves, de ne öntözzük túl.

A megállapodott fiatal növényeknek hetente adjunk hígított tápoldatot. Virágzáskor kéthetente locsoljuk tápoldattal!

Elhelyezés
Akkor virágzik legszebben, ha napos helyre tesszük, ahol néhány órára közvetlenül is éri a fény. Mikor permetezzük, ne érje a nap, különben a levelek megperzselődnek. Világos ablakpárkányokon érzi igazán jól magát.

A növény számára a szobahőmérséklet ideális, de hűvösebb (10°C körül) sem károsodik.


VÁSÁRLÁS

Mikor?
A fiatal növényeket kora tavasszal szerezzük be, kertészetekből vagy áruházakból.

Mire ügyeljünk?
Életerős növényt válasszunk, sok bimbóval és egészséges levéllel.

Élettartam
Tartsuk egynyáriként. Évente vessük, vagy vásároljunk új növényt.

Ár
A magvak olcsóbbak, de maga a növény sem drága!

MÁS FAJOK VÁLTOZATOK

Számos változat magvai kaphatók. Próbálkozzunk a Thunbergia alata "Susie" vagy "susie Mixed" változatokkal. Mindkét változat folyamatosan hozza narancsszín, sárga és fehér virágait. Némelyik virág egyszínű, míg mások közepe fekete.

T. grandiflora

Az egyéb Thunbergia fajok kevésbé elterjedtek. Ilyen az erősen bokrosodó, kék virágú, évelő kolostorharang (T. grandiflora) vagy a szintén évelő, de egynyáriként is tartható T. fragrans.

T. fragrans

5 megjegyzés:

 1. Tudna nekem valaki segíteni, hol lehet ilyen magot venni, nem csillagászati áron?!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. én a vaterán vettem pár száz forintért

   Törlés
 2. Szia kedves AMK! Egy internetes oldalon találtam neked ilyen magokat! Íme a link, kukkantsd meg!
  Minden jót, szép napot!
  http://www.kertirt.hu/webshop/product.php?id_product=65137

  VálaszTörlés
 3. A baumaxban vettem ma. 10 mag van benne ahogy elnézem és 150 ftba került, ott biztos kapsz.
  Babesz

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Palántát ritkán kapni kertészetekben. Nem is értem miért nem, pedig csodaszép és tényleg igénytelen. Magyarországon én még csak citrom- és narancssárga színben láttam.
  Magot itt, Fehérváron a legtöbb mezőgazdasági boltban lehet tavasszal vásárolni.
  És igen, érdemes megnézni a Baumaxban és a Spar kertészeti részlegén.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...