2012. április 1., vasárnap

Törpe nebáncsvirág

Most egy igazi "Nebáncsvirágot" hoztam neked kedves olvasó! Vagy a magyar szép nevét jobban ismered, mint "pistike virág" ? :)

Ha folyamatos színkavalkádra vágyunk, ültessünk törpe nebáncsvirágot. A változatos színhatás érdekében vegyítsük a különböző árnyalatokat!

Impatiens walleriana


Igen dekoratív, igénytelen növény. Népszerűségét erős növekedésének és gazdagon nyíló, színpompás virágainak köszönheti.

A növény botanikai nevét (Impatiens) onnan kapta, hogy termései a legkisebb érintésre felrepednek, magjai szétszóródnak. Ez a tulajdonság a nebáncsvirágfélék családjába tartozó minden növényre jellemző. A nemzetségnek összesen kb. 850 tagja van, egynyáriak, évelő örökzöldek és törpecserjék vegyesen.
 Szárai rövidek, húsos, pozsgás levelei ovális alakúak, csúcsosak és enyhén fogazottak. A levelek színe világoszöldtől a sötétzöldig terjed, de találunk köztük tarka levelű változatokat is.

telt virágú skarlátpiros nebáncsvirág

Virágzás

Lakásban csaknem folyamatosan, szabadban egész nyáron át nyílik. Virágai a rózsaszín, piros, sárga, fehér és narancs különböző árnyalatiban pompáznak. Vannak kétszínű és telt változatai is.


Méret és növekedés

Sokévnyi nemesítés eredményeként jöttek létre a mai izgalmas Impatiens hibridek. Különösen a legújabb keresztezésű kompakt változatok népszerűek. Ritkán nőnek 30-38 cm-nél magasabbra, jellemzően alacsony növésű, bokros növények, bőséges virágzással. Az újabb változatok már dúsabb növekedésűek, ezért a hajtásokat nem kell visszacsípnünk ahhoz, hogy bőven virágozzanak és bokrossá fejlődjenek.

SZAPORÍTÁS

Ezek a színpompás növények könnyen szaporíthatók dugványról, az év csaknem bármely szakaszában. Kb. 8-10 cm hosszú hajtáscsúcsot vágjunk le a növényről, mely akár vízbe állítva, akár ültetőkeverékbe helyezve könnyen gyökeret ereszt. Amikor a gyökerei már szépen kifejlődtek, általános virágföldbe ültetve tegyük a növényt a végleges helyére.

Elrendezés

A nebáncsvirág a legtöbb helyen jól érvényesül. Lakásban világos helyre állítsuk, ahol szórt fény éri.
A szabadban szépen mutat virágládában, nagyobb edényekben, például dézsákban vagy függőkosarakban. félárnyékos helyen tartsuk őket, és ne engedjük, hogy forró napokon teljesen kiszáradjanak. Ha mindezt megfogadjuk, hosszan tartó színpompát élvezhetünk.


NÖVÉNY DOKTOR

Ragacsos levelek
Az eltorzult, ragacsos levelek levéltetvekre utalnak. Permetezzük szappanos vízzel, vagy használjunk kontak vagy felszívódó rovarölő szert.
Elernyedt növény
Helyváltoztatás után növényünk ernyedten összeeshet. Nem bírja a hőmérséklet változást. Vágjuk vissza az ernyedt részeket, hogy újra növekedésnek indulhasson.
Ne öntözzük túl, a legjobb, ha kavicsra állítjuk, hogy annyi vizet vehessen fel, amennyire szüksége van.

A SIKER TITKA

Gondozás

Ez a könnyen nevelhető növény ideális kezdők számára. Távolítsuk el a hervadt virágokat és az elhalt leveleket. A ritkább növekedésűeket csípjük vissza, hogy bokrosodjanak.

A palántákat általános virágföldbe ültessük, majd tavasszal ültessük át őket, de azután ne bolygassuk, mert dús gyökérzettel szebben virágoznak.

Locsolás, tápoldat

Nyáron bőségesen locsoljuk, és vigyázzunk, hogy a földje két öntözés között se száradjon ki teljesen. Télen viszont mérsékelten öntözzük, és engedjük a földjét kicsit kiszáradni.

A növekedési időszakban kéthetente adjunk neki szobanövényeknek való általános tápoldatot.

Elhelyezés

A növényt ne állítsuk közvetlen napfényre, de lehetőleg minél több világosság érje.

A normál szobahőmérséklet megfelelő a számára, de 24°C felett növelni kell a levegő páratartalmát. Ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet a téli hónapokban se essen 13°C alá a növény környezetében.

MÁS FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

A pistike vagy vízifukszia néven is ismert növény minden változata bőséges virágpompát áraszt. 


A rószaszín, skarlátpiros, narancs és fehér színben nyíló "Baby Mixed" alacsony, kompakt növekedése miatt nagyon jól mutat az edényben. A népszerű "Accent" vonal több vegyes és egyszínű változatban is megtalálható. Ha változatosságra vágyunk, próbáljunk ki egy telt változatot, bár ez többnyire kevesebb virágot hoz.


telt virágú fehér nebáncsvirág

VÁSÁRLÁS

Mikor?
Tavasszal kertészeti áruházban és piacokon kapható.

Mire figyeljünk?
Egészséges növényt válasszunk, amelyiken sok a bimbó. Ellenőrizzük, nincs-e rajta levéltetű vag takácsatka.

Élettartam
Évekig él. Dugványról frissíthetjük.

Ár
Olcsó, hálás növény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...