2012. május 31., csütörtök

Bolíviai kaktusz

-Színpompás kaktuszok-


Most ismét egy szúrós gyönyörűséget hoztam nektek, fogadjátok szeretettel a Bolíviai kaktuszt!

Lobivia

Tegyük egzotikussá otthonunkat a fantasztikus bolíviai kaktusszal. A sötétzöld növényen gyönyörűen mutatnak az élénk színű virágok.

Nem csoda, hogy népszerű - már maga a gömbölyded, veszedelmesen tüskés növény is szép, ráadásul könnyen virágzásra bírható.


Bár a bolíviai kaktusz egy-egy virága csak egy napig nyílik, a kaktusz egész nyáron virágzik, néha olyan bőségesen, hogy a virágok szinte eltakarják a növényt. A virágok a kaktuszhoz képest nagyok, harangformájúak és általában vörösek vagy sárgák.

A bolíviai kaktusz remek szobanövény. A latin név (Lobivia) eredete érdekes. Valójában az egyik olyan dél-amerikai ország - Bolívia - anagrammája, ahol a kaktusz eredetileg élt.

MÉRET, NÖVEKEDÉS

A bolíviai kaktusz kis termetű kaktuszféle. Ritkán nő magasabbra 15 cm-nél, átmérője pedig csak 3 cm.
A legtöbb változat sarjakat hoz létre, míg végül a cserépben már egymás hegyén-hátán nőnek a kaktuszok.
Alakja gömbölyű, de az idősebb növények megnyúlhatnak. Elég lassan nő. Lobivia famatimensis magányosan vagy csoportokban nő. A tüskék fehérek, az 5 cm-es virágok általában vörösessel árnyalt sárgák. Kis termetű.
L. hertrichiana mindössze 10 cm magas, de skarlát virágainak átmérője az 5 cm-t is eléri. Sötétzöld kaktusz, csoportban nő.


ÁPOLÁS

Megfelelő körülmények közt tartva a bolíviai kaktusz többnyire egészségesen fejlődik és jól érzi magát.
Alacsony hőmérsékleten (10°C körül), öntözés nélkül teleltessük, ha azt akarjuk, hogy nyáron sok virágot hozzon. Tavasszal bőségesen öntözzük meg. A bimbók megjelenésétől kezdve rendszeresen adjunk neki növénytápot. Ha a kaktusz földje túlságosan kiszárad, a bimbók elhervadnak és lehullanak, de ugyanezt okozza a változékony hőmérséklet és a rendszertelen locsolás is. Szeptember és október folyamán fokozatosan csökkentsük az öntözést.


SZAPORÍTÁS

1. Ha a növény nem hoz sarjakat, vágjuk le az anyanövény csúcsát . Ez drasztikus megoldásnak tűnhet, de beindítja a sarjképződést a vágási felület szélein. A sarjakból új növényeket nevelhetünk. 

2. A növényről távolítsuk el az apró sarjakat. A gyökeres sarjakat egyszerűen ültessük egyenként cserépbe, a többinél hagyjuk a vágási felületet néhány napon át száradni, mielőtt elültetnénk őket.


NÖVÉNYDOKTOR

Barna vagy fekete tőrothadás

A túlöntözés hatására a kaktuszt gombák támadhatják meg, amitől a növény töve megfeketedik, vagy megbarnul. Vágjuk le a fertőzött részt. Ha a kaktusz túléli a beavatkozást, a jövőben óvatosabban öntözzük.

Vattaszerű bevonat

okozói a gyapjas pajzstetvek. A fertőzött részt töröljük át hígított rovarölő szerrel. Ha ez nem hat, imidakloprid hatóanyagú szerrel permetezzük.

A SIKER TITKA

GONDOZÁS
Olyan igénytelen növény, hogy gyakorlatilag önellátó. Néha vízpermettel távolítsuk el róla a port.
Használjunk bolti kaktuszföldet, vagy készítsük el mi magunk az általános virágföld és durva homok 1:1 arányú keverékét. Minden második tavasszal ültessük át. A régi edényben a föld átültetés előtt legyen nedves.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT
Nyáron öntözzük bőségesen, majd hagyjuk a földjét kicsit kiszáradni. Ősszel mérsékeljük az öntözést, télen pedig ne kapjon vizet. Télen meleg szobában tartva a növény összetöppedhet: ilyenkor bőségesen locsoljuk meg a földjét, majd hagyjuk kiszáradni.
A vegetációs időszakban 2-3 hetente alkalmazzunk híg paradicsom tápoldatot.

ELHELYEZÉS
A bolíviai kaktusz nagyon kedveli a közvetlen fényt, a délre néző, napsütötte ablak az ideális hely számára. Az egyenletes növekedés érdekében rendszeresen forgassuk el a növényt 90 fokkal.
Nyáron kapjon annyi meleget, amennyit csak lehet. Teleltetni 10°C körüli hőmérsékleten ajánlatos.

MÁS FAJOK  ÉS VÁLTOZATOK
A Lobiviát újabban az Echinopsis nemzetséghez sorolják, de az eltérő név a boltokban ugyanazokat a növényeket takarja.

A legnépszerűbb fajok:
L. famatimensis (többnyire sárga virágú)


L. pentlandii (a virágok színe a krémszínűtől a kárminpirosig terjed)


L. maximiliana (skarlátszínű, narancssárga kehylhű virágokkal).


Olyan kaspót válasszunk, amelynek színe hangsúlyozza a virágokat.

VÁSÁRLÁS

Mikor?
Egész évben kapható, de legjobb, ha tavasszal vesszük meg. A legtöbb áruház, virágbolt és kertészet polcain megtaláljuk!

Mire ügyeljünk?
Szép alakú, egészséges növényt válasszunk.

Ár
Olcsó.

Képek:
www.cactus-art.biz
Ana Font

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...