2012. május 16., szerda

GERBERA - Gerbera jamesoni

A gerberák a szivárvány minden színében kaphatóak. Ez a dekoratív növény vázába téve önmagában és csokorban is mutatós.

Kedvelt évelő növényünk, a gerbera leginkább üvegházi növényként ismert. A virágaiból készült kompozíciók minden lakás díszére válnak.

A gerbera májustól augusztusig hozza hosszan nyíló virágait. A virágok eredetileg narancsvörösek voltak, de mára számos szimpla és telt virágú változatot és hibridet hoztak létre, amelyek lehetnek skarlátvörösek, bíbor, sárga, fehér, de akár pasztellszínűek is. A fekete, a zöld és a kék kivételével szinte minden színben kaphatóak.

Minden szár egy margarétaszerű virágot fejleszt, szőrös levelei pedig a gyermekláncfűéhez hasonlítanak, és tőrózsában nőnek.
Vágott virágként nyaranta minden virágboltban megtaláljuk, de megfelelő körülmények közt magról is nevelhető.

Vigyázat, érzékeny! - A növény Dél-Afrikából, az egykori Transvaal és Fokföld tartományokból származik. Hűvös időben inkább melegházban, üveges verandákon érzi jól magát, de nyáron, védett helyen meg lehet próbálkozni a kiültetésével.

Méret és növekedés - A kifejlett növény eléri a 30-38 cm-es magasságot, a tőrózsában a levelek hossza pedig kb. 30 cm. A pompás virágok átmérője 8-12 cm körül van.

SZAPORÍTÁS
Tavasszal tőosztással vagy magról szaporítható.

Magvetés
1. Vessük februárban vagy márciusban. Használjunk palántaföldet, csíráztató tálcán vagy cserépben. A földet enyhén öntözzük meg, majd takarjuk le üveglappal. Az üveglapot a fertőzések elkerülés érdekében naponta fordítsuk meg.
2. A hőmérsékletet tartsuk 6-18°C körül, a föld mindig legyen nedves.
3. A megfelelő méretű növénykéket tűzdeljük tálcákra vagy nagyméretű cserepekbe, egymástól 5-8 cm-re. Használjunk általános virágföld, tözeg és homok 1:1:1 arányú keverékét.
4. Ha a növénykék megerősödtek, egyenként ültessük át őket 10 cm-es cserepekbe (vagy több egyed kerüljön nagyméretű cserép tartóedénybe).
A már kellően megnőtt növényeket végül ültessük egyenként 15-20 cm-es cserepekbe.

Tőosztás
1. A felnőtt növényeket márciusban szedjük szét, az egyes töveket pedig ültessük 10 cm-es cserepekbe.
2. Kellő időben ültessük át őket a magról nevelt növényeknél leírt módon.

ELRENDEZÉS - A csokrot különböző színű virágokból és örökzöld levelekből kössük. A színválaszték olyan gazdag, hogy szinte bármilyen kompozíciót összeállíthatunk.

NÖVÉNYDOKTOR

Gyökérrothadás
A hideg és nedvesség okozta gyökérrothadás tünetei a levélhullás, a levelek elszíntelenedése vagy a növény kidőlése. Ha a tünetek megjelennek, a növény gyakran már menthetetlen.
Próbálkozzunk Cheshunt vagy egyéb fungicides kezeléssel. Ha ezek hatástalanok, a növényt sajnos ki kell dobni.

Levélsárgulás
ha vagy- vagy magnéziumhiány okozza, az erek zöldek maradnak. Használjunk vaskelát oldatot (az adagolási utasítás betartásával). Nyomelemeket tartalmazó tápok is segíthetnek.

A SIKER TITKA

GONDOZÁS - Neveléséhez tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő földre van szükség. Nem kell sok ahhoz, hogy a gerbera pompájában gyönyörködhessünk - elég a megfelelő hőmérséklet és a szellőzés. A növény tavasztól őszig kapjon sok fényt, de közvetlenül ne érje a nap.
Ültessük komposzt, homok és tőzeg: 1:1:1 arányú keverékébe. Márciusban ültessük át, legfeljebb 15-20 cm-es edénybe.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT- Öntözzük bőségesen a meleg nyári hónapokban, de télen fogjuk vissza a vízadagokat, a növény földje legyen éppen csak nedves.
Májustól-szeptemberig a gerberát locsoljuk 10-14 naponta általános tápoldattal.

A növekedési időszakban gyakran kell öntözni, és kéthetente célszerű tápoldatot keverni az öntözővízhez, hogy bőségesen virágozzék. Mivel a virághozamot meghatározza a föld, illetve a gyökerek hőmérséklete is, célszerű kőlapra vagy fekete fóliára tenni a cserepet.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj kicsit kiszáradjon, de a növekedési szakaszban állandóan tartsuk a földet nyirkosan. Alacsonyabb hőmérséklet mellett csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Csak a földjét öntözzük, ne permetezzük a növényt.

A pihenési időszakban (november és február között) erősen csökkenteni kell az öntözővíz mennyiségét, tápoldatot pedig nem szabad adni neki. Ilyenkor csak annyira öntözzük a gerberát, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Teleltetésre a 8-12 fokos veranda vagy télikert alkalmas.

ELHELYEZÉS - A növény tavasszal és nyáron legyen félárnyékban, de télen közvetlenül is érheti a nap. A gerbera számára nyáron a 21°-24°C az ideális, télen viszont a hőmérséklet a növény környezetében ne haladja meg a 5°-7°C-ot.

EGYÉB FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

Több száz változat ismert (sokuk a G.jamesonii és a G.viridifolia hibridje). A boltokban kapható hibridek ritkán nevesítettek. Válasszuk azt, amelynek virágja mind színét, mind alakját tekintve a legtetszetősebb. A szirmok többnyire vörösek, sárgák vagy rózsaszínek, egyes virágok közepe sötétebb. Egyszerű, telt, többszörösen telt és pókvirágú hibridek ismeretesek.
A mini gerbera virágai kicsik, maga a növény is alacsony.

VÁSÁRLÁS

Mikor?
Kertészetekből, áruházakból tavasszal vagy nyáron hozzuk el. Üvegházban is beszerezhető, de magról saját magunk is kinevelhetjük.

Mire ügyeljünk?
Erőteljes növényt válasszunk, sok bimbóval, sárgult levelek nélkül.

Ár
Szívünknek ugyanolyan kedves, mint a pénztárcánknak.
2 megjegyzés:

  1. Hány naponta kell a cserepes gerberát locsolni?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm kérdését, igaz ugyan, hogy erre nem tértem ki teljes körűen a cikkben, de most pótolom! A cikk aljára beillesztem a gerbera öntözésére vonatkozó leírást!
    További kellemes napot kívánok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...