2012. június 9., szombat

Csokrosinda

-Kúszó- és futónövények-

Chlorophytum somosum

Kép forrás: florapack.hu
Népszerű, könnyen tartható növény, amely csíkos leveleivel és csomószerű sarjnövényeivel remekül fest egy függő kaspóban.

CSOKROSINDA

A csokrosinda az egyik legnépszerűbb szobanövény. Könnyen felismerhető keskeny, kecses ívben hajló, többnyire krémszínű vagy fehér sávos leveleiről.

A Dél-Afrikából elsőként Európába került változatnak még egyöntetű zöld levelei voltak. Ezért kapta a csokrosinda a Chlorophytum latin nevet, amelynek jelentése: zöld növény. 

A csokrosinda a liliomfélék családjába tartozik. Kivonja a levegőből a mérgező anyagokat, ezért segít megtisztítani a levegőt a környezetében.

Levelek és virágok

A manapság kapható változatok nagy többségének tarka levelei vannak, és minden változat hosszú virágzati szár végén kis fehér virágokat hoz.
A virágok rövid életűek, elvirágzás után új növények sarjadnak a helyükön. 

Az egészséges növény igen kellemes benyomást kelt, ezért is kár, hogy sokan elhanyagolják a csokrosindájukat.
Sokszor nem is törődnek vele, pedig a kevés gondoskodást is meghálálja, és nagyon szép növénnyé fejlődik.

Méret és növekedés

A csokrosinda maximum 15-25 cm magasra nő, a levelei hossza 30-60 cm között van, a virágzati szár pedig 45-60 cm hosszú lehet.

NÖVÉNYÁPOLÁS

A csokrosinda viszonlag gyors növekedésű, a fiatal példányokat különösen érdemes évente átültetni, illetve amikor a növény kinőtte a cserepét. Talaj alapú virágföldet használjunk. Az átültetést bármikor megejthetjük, de legjobb a március vagy az április.
Hagyjunk elég helyet a cserép pereme és a föld felszíne között a vastag gyökerek számára.

Szaporítás

Az alig 8-10 cm-es növénykék már virágzati szárakat növesztenek és sarjakat hoznak. Ha a növényünk nem virágzik, hagyjuk a földjét kicsit jobban kiszáradni két locsolás között. A sarjakat hagyju egy darabig az anyanövényen, de ha már nagyobbak, és megjelennek a gyökereik, szúrjuk le őket egy kis cserépbe az anyanövény mellé. Ha új levelek jelentek meg, osszuk ketté a szárat.

Elhelyezési javaslat

A csokrosinda az egyetlen szobanövény, amely hosszú szárakon sarjnövényeket növeszt. Ezek a talajjal érintkezve meggyökereznek. Érdemes hagyni a leveleket és a virágzati szárakat szabadon lecsüngeni: a csokrosinda ideális helye a függő kaspó vagy egy magas virágállvány.


NÖVÉNY DOKTOR

Barna csúcsú levelek
Ha a levelek csúcsa megbarnul, itt az ideje az átültetésnek vagy a tápoldat adagolásának. Adjunk a növénynek  hetente egyszer folyékony tápoldatot júniustól szeptemberig.
Ha a gyökérzet k9tölti a cserepet, ültessük át a növényt, lehetőleg márciusban vagy áprilisban, talaj alapú virágföldbe.

Locsolás
Óvatosan öntözzük, mert nem szereti a nedves földet, Rövid ideig elviseli a kiszáradást, mert a gyökereiben képes vizet tárolni, de ne szomjaztassuk hosszan.

NÖVÉNYÁPOLÁS

A csokrosinda viszonylag gyors növekedésű, a fiatal példányokat különösen érdemes évente átültetni, illetve amikor a növény kinőtte a cserepét. Talaj alapú virágföldet használjunk. Az átültetést bármikor megejthetjük, de legjobb a március vagy az április. Hagyjunk elég helyet a cserép pereme és a föld felszíne között a vastag gyökerek számára.

Szaporítás

Az alig 8-10 cm-es növénykék már virágzati szárakat növesztenek és sarjakat hoznak. Ha a növényünk nem virágzik, hagyjuk a földjét kicsit jobban kiszáradni két locsolás között. A sarjakat hagyjuk egy darabig az anyanövényen, de ha már nagyobbak, és megjelennek a gyökereik, szúrjuk le őket egy kis cserépbe az anyanövény mellé. Ha új levelek jelentek meg, osszuk ketté a szárat.


A SIKER TITKA

GONDOZÁS

A csokrosinda könnyen tartható. Ügyeljünk az óvatos locsolásra és a sérült levelek eltávolítására.
Ha a gyökerek már kitöltik a cserepet, márciusban vagy áprilisban ültessük át talaj alapú virágföldbe.
A fiatal növényeket általában évente át kell ültetni.
A cserép legfeljebb 15-20 cm átmérőjű legyen.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

Nyáron hetente 2-3 szor locsoljuk, a hőmérséklettől függően. Soha ne ázzon el a földje, mert a kiszáradást elviseli, de a túlöntözést nem. Októbertől márciusig mérsékelten öntözzük, éppen csak nedves legyen a földje.

Júniustól szeptemberig hetente egyszer általános folyékony tápoldatot tegyünk az öntözővízébe.

ELHELYEZÉS

A csokrosinda keleti vagy nyugati fekvésű ablakokban jól érzi magát, de soha ne tegyük ki a tűző nyári napnak.

Még nyaranta is legfeljebb csak 18°C-on tartsuk, télen pedig ne süllyedjen a hőmérséklet a növény környezetében 7°C alá.

Fotó: bien.hu

MÁS FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

A legelterjedtebb változat a Chlorophytum comosum 'Vittatum', melynek zöld levelei közepén fehér vagy halvány krémszínű csíkok húzódnak.


A 'Variegatum' esetében a mintázat fordított; a levelek középső sávja zöld, míg a szegélyek fehérek.


A 'Mandaianum' sűrű csokrokból áll, levelei rövidek, krémsárga csíkozásúak. Nem szokatlan, hogy a boltokban nem tüntetik fel a változatok nevét - nyugodtan válasszuk ki a nekünk tetszőt.


VÁSÁRLÁS

Mikor?
A csokrosinda általában egész évben elérhető a kertészetekben és a virágboltokban.

Mire ügyeljünk?
Sok kis növénnyel teli cserepet válasszunk. A növény legyen bokros, a levelei egészségesek, erősek.

Élettartam
Sok évig él.

Ár
Nem drága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...