2012. június 30., szombat

Télálló Fukszia

-Erkélyládás és dézsás növények-


Fuchsia magellanica

A fukszia pompás, ékszerre emlékeztető virágai csodálatos zuhatagot alkotva, finoman omolnak alá a karcsú, lehajló szárakról.

TÉLÁLLÓ FUKSZIA

Bár nem olyan változatosak, mint érzékeny üvegházi társaik, viszont évről évre áttelelnek anélkül, hogy melegebb helyre kellene vinnünk őket.

A Mexikóban, Peruban, Chilében és a Falkland-szigeteken őshonos F. magellanica harangalakú virágai 3,5-5 cm magasak, a forrt csésze csöve a csészecimpákkal karmazsinvörös, szirmai bíbor színűek, a porzók kiemelkednek a sziromkörből.

Sok félig télálló hibrid született az F. magellanica és a nem télálló, bokros F. fulgens keresztezéséből. Ezek a gyökerek takarásával kint is áttelelnek. A hidegebb területeken a felső hajtások elpusztulhatnak a fagy miatt, de késő tavasszal újak fejlődnek.

Méret és növekedés


A télálló fajták 1,2-1,8 m magas és akár 1,2 m széles bokrokká fejlődnek. Enyhébb területeken sövénynek is ültetik, ahol 3 m magasra is nőhetnek. Hibridjei igen változatos formájúak, egyesek az 1,8 m magasságot is elérhetik.

Még hidegebb területeken is 60 cm feletti magasságúra és szélességűre nőnek, ha a téli fagyok miatt földig visszavágjuk őket. Ha elég nagy az edénye, a téli fukszia magasra nő, és jól mutat októberig nyíló virágaival.

A TÉLÁLLÓ FUKSZIA EGY ÉVE


Április


A télálló fuksziát az első új hajtások megjelenésekor vissza kell metszeni. Az új hajtások felett távolítsuk el az elhalt ágakat. Ha a fő elágazások túlélték a telet, az oldalhajtásokat vágjuk le, csak 1-2 rügyet hagyjunk. A gyenge hajtásokat vágjuk le. A növény tavasszal új hajtásokat hoz.


Május - szeptember


A növény folyamatosan virágzik. Bőségesen öntözzük, meleg időben napi öntözést igényel. Kéthetente adjunk neki tápoldatot, az elnyílt virágokat csípjük le.

Október - március


A komolyabb fagyokra érzékeny fukszia gyökereit védenünk kell a hidegtől. Kertészetben kapható speciális fóliával vagy buborékos fóliával tekerjük be a cserepét. A télre kint maradt növényeket ne öntözzük és tápoldatot se adjunk nekik.

SZAPORÍTÁSAz oldalhajtásokból vágjunk 15 cm-es dugványokat. A főághoz közel vágjunk le egy oldalhajtást, és távolítsuk el róla az alsó leveleket. Közvetlenül az alsó szárcsomó alatt vágjuk le, majd csípjük le a hajtáscsúcsot egy levél felett úgy, hogy 15 cm-es szárrészt kapjunk. 3-5 dugványt ültessünk el együtt 7,5 cm-es cserépbe, nedves közegbe, tőzeg (vagy azt helyettesítő anyag) és durva homok vagy perlit egyenlő arányú keverékébe. Nejlonzacskóval takarjuk le, világos, árnyékos, 16-18°C-os helyen tartsuk. Fokozatosan szoktassuk környezetéhez, egy hónap múlva ültessük át, majd tavasszal ültessük ki.

NÖVÉNYDOKTOR

Sárguló levelek


Ha a növény levelei  tömegével sárgulnak  és lehullanak, ki van száradva. Öntözzük gyakrabban. Meleg, nyári napokon a fuksziának rengeteg vízre van szüksége.

Molytetű (liszteske)


Ellenőrizzük, nincsenek-e a levélfonákokon molytetvek. A fertőzött növényt 3-4 naponta permetezzük rovarölővel, és különítsük el.


A SIKER TITKA


GONDOZÁS


Könnyen nevelhető növény. Ha a gyökereit vastag réteg lombfölddel, hamuval vagy tőzeggel védjük, általában gond nélkül áttelel. Tavasszal vágjuk vissza, az elfagyott részeket távolítsuk el.

Jó vízelvezetésű, humuszos virágföldet használjunk. Április, május környékén, az új hajtások megjelenésekor ültessük át.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT


A fukszia rendkívül vízigényes növény. Fontos, hogy a földje mindig nedves legyen. Napos időben a cserepes növényeket naponta öntözzük.

A növekedés idején, az első hajtások megjelenésétől kéthetente adjunk neki általános tápoldatot.

ELHELYEZÉS


Szórt fényű, világos helyeken érzi jól magát. Vigyázzunk, hogy hosszabb időn át ne érje közvetlen napfény.

A nyári normál hőmérséklet megfelel a téli fukszia számára, de védjük a túl erősen tűző naptól. Az átlagos teleket minden gond nélkül átvészeli.


VÁSÁRLÁS

Mikor?


A legtöbb kertészetben és kertészeti áruházban kapható. Éppúgy, mint a fagyérzékeny fuksziát, késő tavasszal szerezzük be, amikor virágozni kezd. A fagyveszély elmúltáig azonban ne ültessük ki.

Mire figyeljünk?


Egészséges, kártevőktől mentes, kompakt növényt vegyünk, sok bimbóval.

Ár


Olcsó, gyakori növény, de a nagyobbak drágábbak.

MÁS FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

Íme, néhány igazán télálló változat: Mrs Popple piros csészével és bíbor szirmokkal;


Margaret karmazsinvörös féltelt csészével és bíborlilás szirmokkal;
Chillerton Beauty rózsaszín csészével és lilás szirmokkal;


Alice Hoffman kárminpiros csészével, fehér telt szirmokkal; piros és mélylila Brutus
A cseresznyepiros és lila Abbe Farges
és a bordó Riccartonii.
Az új Sunray zöld levelei krémszínnel és rózsaszínnel tarkázottak.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...