2012. augusztus 22., szerda

Kínai azálea

-Virágos dísznövények-


Rhododendron simsii

Ezernél is jóval többféle rhododendron-faj létezik. Ezek közül kettő olyan, amely szobanövényként is nevelhető: a kínai (R.simsii) és a japán (R.obtusum) azálea. Az utóbbi a szabadban is megél.

Az azáleák gondozása nem nehéz...

...de a növénynek azért van néhány különleges igénye. Ha ezeket teljesítjük, kiváltképp, ha enyhén savanyú, mészszegény földbe ültetjük viszonylag egyszerű a kezelése.

A növények olykor megbetegednek

Az azáleákat sajnos számos kártevő támadja meg, kezdve a levéltetvektől egészen az azáleamolyig. Ha túl sok kártevőt találunk a növényen, inkább dobjuk ki.

Virágzás idején naponta öntözzük!

Az azáleák rendkívül gyorsan kiszáradnak, ezért - mindenekelőtt virágzás idején - minden nap mészmentes (pl. felforralt és lehűtött) vízzel öntözzük meg őket. Az sem baj, ha időnként víz áll a cserép alatti tányérkában. megfelelő gondozás esetén a növény hetekig virágzik.

Válasszuk ki a legszebb fajtát!A szobai azáleákon sok nemesítő próbálja ki tehetségét, így aztán egyre újabb és újabb fajták jelennek meg. Nem csupán fehér, rózsaszín vagy vörös virágúakat találunk köztük, hanem számos átmeneti árnyalatút is, s mindezek ősztől tavaszik a legkülönbözőbb időszakokban virágozhatnak.
Válasszuk tehát ki az ízlésünknek leginkább megfelelőt!
az egyszerű és a telt szirmú változatok között is választhatunk.

Hogyan maradnak azáleánk szép és egészséges?

Szeptember és április között vásároljunk azáleát!
Elvirágzás után a szobai azáleát sokan kidobják, pedig több éven át is meg lehet tartani. Ha a virágzás után megfelelően bánunk vele - hideg és világos helyre tesszük, de nem hagyjuk kiszáradni-, a következő ősszel vagy télen virágzó "újraéledéssel" hálálja meg.

Nyáron tegyük ki a kertbe!
A fagyosszentek után, körülbelül május közepén az azáleákat kitehetjük a balkonra vagy a kertbe, és egészen őszig ott hagyhatjuk őket.
Keressünk egy félárnyékos, de meleg helyet, és ültessük át a növényt egy tiszta tőzegkorpával megtöltött, nagy cserépbe.

Szeptember-októberben vigyük vissza a házba!
Szeptember vége felé, az első fagyok előtt, a növényt ismét vigyük be a házba. Eleinte azonban ne tegyük 5-10°C-nál melegebb helyre. Amikor az első bimbók színesedni kezdenek (mintegy hat hét múlva), a növényt bevihetjük a lakószobába. Amíg meg nem szokta az új helyét, a levegő nem lehet túl száraz, különben lehullanak a bimbók.


A sok víztől szép és egészséges lesz a növény
A virágzás megindulásáig a növény minden részét naponta permetezzük le vízzel. A már kinyílt virágok azonban nem viselik el a vizet: csúnya foltok keletkeznek rajtuk. Mindig figyeljünk a hervadt levelekre és virágokra - ezek figyelmeztető jelei annak, hogy a növény kezd kiszáradni. Ilyenkor helyezzük az egész cserepet egy mésztelenített, langyos vízzel telt vödörbe, és hagyjuk, hogy jól megszívja magát vízzel!
A virágzás után az éves ciklus kezdődik elölről: nemsokára kihelyezhetjük a növényt a kertbe.
Vízzel permetezni csak a bimbókat szabad, a virágokat már nem!

NÖVÉNY DOKTOR

-Ha a növény hullatja a leveleit, annak többnyire a kiszáradás az oka, de a túltrágyázás és a túl nagy meleg is okozhatja a virágok és a levelek hullását.

-A levelek és hajtáscsúcsok megsárgulását előidézheti a föld vagy a víz túl magas mésztartalma, de vashiány miatt is felléphet ez a tünet. Használjunk mésztelenített vizet és mészszegény trágyát. Vashiány esetén öntözzük a növényt drogériában kapható vastartalmú oldattal.

-Ha levéltetveket találunk a friss, zsenge hajtásokon és rügyeken, valamilyen rovarirtó szer vagy egy szappanos vizes fürdő segíthet.


Ötletek a vásárláshoz

Olyan azáleát vásároljunk, melyen sok sz éppen kibomló bimbó, és amelyen üde, világoszöld levélkékkel teli új hajtáscsúcsokat látunk.

Élettartam: 
Ha megfelelően gondozzuk őket, az azáleák sok évig elélnek.
Idény: 
Késő ősszel és ezt követően egész télen van szezonja.
Gondozás: 
Egyszerűen kezelhető növény, de a gondozási hibákat rosszul tűri.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
Általában 15 és 50 cm közötti azáleákat árusítanak. Nagyon lassan nőnek kis bokorrá vagy fácskává.
Virág és illat
A rendkívül sokféle színű és méretű virág szép és egzotikus, illata azonban elég gyenge.
Fény és hőmérséklet
A növény szereti a fényt, de soha ne állítsuk tűző napra. A hőmérséklet ne emelkedjen 15°C fölé - minél hidegebb helyen áll az azálea, annál több virágot hoz.
Öntözés és trágyázás
A növény sok vizet igényel, de csak mésztelenített vagy állott vízzel szabad öntözni.
A kezeletlen vezetékes vizet nem bírja. A virágzást követően, májustól július végéig mészszegény trágyával trágyázzuk.
Föld és átültetés
Ha átültetésre kerül sor, az tavasszal, a virágzás után történjen. Speciális azáleaföldet vásároljunk, és lapos cserepet használjunk.
Az átültetés előtt az új agyagcserepet néhány órára áztassuk vízbe.
Nyesés, visszavágás
A hervadt részeket rendszeresen távolítsuk el. A virágzás után vágjuk vissza a leghosszabb hajtásokat. Szeptemberben néhány új hajtást lecsíphetünk, hogy több hely maradjon a bimbók számára.
Szaporítás
A fejdugványok július/augusztus hónapban elég könnyen meggyökeresednek. A fiatal növények azonban nagyon sok meleget és magas páratartalmú levegőt igényelnek, ezért 3-4 hét időtartamra borítsuk a cserépre egy műanyagzacskót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...