2012. augusztus 9., csütörtök

Vízijácint

forrás: koi-farm.hu


Eichhornia

A vízijácint virágzata kékeslila színű, a hagyományos tavaszi jácintra emlékeztet. Nőhet a szabadban, egy tó vízében, vagy a szobában, akváriumban.

Buja, virágzó vízinövény

A vízijácint meglehetősen buja vízinövény, mely Dél-Amerika trópusi területeiről származik. Onnan indult az egész világot meghódító diadalmenete. 1902-ben érkezett Indiába, 1950-ben Afrikába, ahová olyan emberek vitték és ültették, akiket megbabonázott a növény szépsége. Nálunk is minden vízi kertészetben megtalálható.

Csapás a trópusokon

Számos trópusi országban ma már bánják, hogy meghonosították a vízijácintot. A növény ugyanis úgy terjed, mint a pestis. Annyira elburjánzik a folyókon és tavakon, hogy csónakkal már nem is lehet rajtuk közlekedni. A növények száma 14 naponként megduplázódik. Aki tíz növénnyel kezdi, fél év múlva már akár 50000 példánnyal rendelkezhet.
Nem csoda, hogy egyes helyeken kész csapásként emlegetik. Gyakran kémiai anyagokat alkalmaznak, hogy a növénnyel boldoguljanak. Ez azonban korántsem ártalmatlan eljárás, hiszen veszélyeztetheti a víz biológiai egyensúlyát.

Úszóhólyag

Nálunk a vízijácintok közül leginkább az Eichhornia crassipes ismert. Levelei hosszúkásak, simák és fényesek. Az erősen duzzadt levélzet úszóként szolgál a növény számára. A nyár folyamán megjelennek a tetszetős kékeslila jácintvirágok, melyek kellemes illatot árasztanak. A növény az igazi jácinthoz való hasonlóságának köszönheti nevét.

Nagyon gyorsan nő

A kerti tavacskában is zavartalanul növeszti hosszú indáit és hozza új növényeit a vízijácint. Ezeket levághatjuk és felhasználhatjuk szaporításra, vagy elajándékozhatjuk olyanoknak, akiknek szint van kerti tavuk.

A vízijácint illatos kék virágai az ismert tavaszi virágra emlékeztetnek.

forrás: tomtit.blog.hu


forrás: tuja.hu

Megfelelő gondozás télen-nyáron

Ha a növényt akváriumban vagy más vízzel teli edényben tartjuk a házon belül, egész évben nem is kell mást tennünk, mint növekedését kordában tartanunk. A helyzet más, ha a szabadban - medencében vagy kerti tavacskában - nő. Ilyenkor bizonyos szabályokat be kell tartani.

Június
Június közepén, amikor a víz hőmérséklete 18°C fölé emelkedik, a növény elkezd növekedni. Az ennél alacsonyabb hőmérsékletet nem kedveli. Jó tudni ezért, hogy minél sekélyebb az edény, annál hamarabb felmelegszik a víz a napon. A vízijácint egész nyáron virágzik, és számtalan indát növeszt. Ha túlságosan elterjed, olló után kell  nyúlnunk.

Szeptember
A vízijácint nem télálló. Amennyiben a víz hőmérséklete 15°C alá csökken, ki kell venni avízből, és be kell vinni a házba. Itt tovább növekedhet az akváriumban vagy akár egy vödörben, melyet megtöltöttünk a tavacskából származó földdel. Tegyük bele a növényt, és öntsünk rá annyi vizet, hogy mindig 1 cm víz álljon a föld felett. 

Állítsuk a vödröt világos, fagymentes helyre. Ezen a módon számos más vízinövényt is átteleltethetünk. Amennyiben kora nyáron megemelkedik a víz hőmérséklete, a növény ismét kikerülhet a szabadba.

NÖVÉNY DOKTOR

A vízijácint igen robusztus növény, amely ritkán lesz beteg vagy esik kártevők áldozatául.
A legnagyobb probléma a megfelelő áttelelés.

Amennyiben a téli szállásán túl magas a hőmérséklet és levegő túl párás, szürkepenész alakulhat ki. Ilyenkor a hőmérsékletet és a páratartalmat ismét egyensúlyba kell hozni. Alkalmazzunk gombaölő szert.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A levelek rozettában nőnek. A tőnél tömzsi, hólyag alakú képződményt alkotnak. Az egész növény nem magasabb 20-30 cm-nél, beleértve a virágzatot is.

forrás: tomtit.blog.hu

Virág és illat
Egész nyáron át nyílnak a kékeslila virágok, melyek füzérszerűen, bugában ülnek. Szélcsendes időben érezhető édeskés illatuk.

Fény és hőmérséklet
A vízijácintot napos, ne túl mély helyre tegyük. A hőmérséklet lehetőleg ne essen 18°C alá; ennél magasabb azonban nyugodtan lehet. A növény 10-15°C hőmérsékleten telel át. Erről bővebben a középső részben olvashatunk.

Öntözés és trágyázás
A tavi növényt természetesen sem öntözni, sem pedig trágyázni nem kell.

Föld és átültetés
földre a vízijácintnak nincs szüksége. A víz felszínén úszik.

Nyesés, visszavágás
Metszeni sem kell a növényt. A levelek egy részét lecsippenthetjük, ha nagyon benövik a tavat.

Szaporítás
Tavasszal, amikor melegebbre vált az idő, megjelennek az indák, melyeket levághatunk. Maghoz szinte soha nem jutunk.

Környezet
A vízijácint tavacskában, medencében vagy akváriumba való.

ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Élettartam: megfelelő áttelelés esetén évekig eltart.

Idény: Amennyiben a szabadban nő, a főszezon a nyár, egyébként egész évben szezonja van.

Gondozás: Könnyű tartani, viszont nehéz átteleltetni.

2 megjegyzés:

 1. Nagyon szép ez a virág!
  Sajnos a tavirózsám elvadult, s egy virágot sem hozott, kevés a tápanyag, de nem tudom mit kellenet tennem.

  VálaszTörlés
 2. Szia kedves Márta!
  Mást én sem találtam róla, mint amit itt leírtam. Ha elvadult, meg kell ritkítani. És a teleltetés is fontos. Ha nem virágzik meg kell próbálni újra termeszteni. Mivel nem kell trágyázni, így nem lehet kevés a tápanyag neki, persze attól függ hol van a vízinövény! Tavacskában, vagy vödörben esetleg akváriumba! Szerintem próbáld meg megritkítani, csak egy kevés növényt meghagyni, aztán meglátjuk!
  További kellemes napot kívánok szeretettel!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...