2012. szeptember 22., szombat

Krizantém
Chrysanthemum indicum-hibridek

A cserepes krizantém manapság már egész évben kapható. Helyettesíthetjük vele a vázában tett krizantémcsokrot - nem drágább, viszont sokkal tovább tart.


Hazája Ázsia

Az Indicum-hibridek voltaképpen a kerti krizantémok. A sokfajta és sokszínű krizantém a fészekvirágzatúak családjába tartozik. A kerti krizantémmal szoros rokonságban állnak az Indicum-hibrid évelő növények közül a margaréták és a gilisztaűző varádics, valamint az őszi margitvirág és az aranyvirág, de ezek egynyári növények.

Többszörös keresztezés

A törzsfajta, a Chriysanthemum hortorum a Japánban vadon növő Chriyanthemum morifolium és a Chriysanthemum indicum keresztezéséből alakult ki. Ott már jóval időszámításunk előtt termesztették. A krizantém első említése Krisztus születése előtti időre esik. Az évelő növények kis bokor formájában nőttek, virágaik az évek során kultúrtörténeti jelentőségre tettek szert.


Fajták sokasága

A mai krizantém fajták között vannak egyszerű (idetartoznak a margaréták) vagy telt virágzatúak (ezek az ún. pomponok), nagy és kisvirágúak, fehér, vörös és sárga színűek.

Izgalmas kultúrtörténeti adalék virágzó formában

Az ókori kínai birodalomban ezer éven át termesztettek krizantémot, később pedig a japánkertekben is megjelent.
A kínaiak sokat fáradoztak az ismert fajták keresztezésén. A kertészek, a parasztok, de még maga a császár is nagy buzgalommal dolgoztak az ügyért. A kis növény tehát a legjobb körökben fejlődött.

Saját érdemrend

Japánban a krizantémot kikunak nevezik. A császári címerben egy 16 levelű kiku látható, sőt még egy érdemrendet is elneveztek a növényről.

1670 óta Európában

A növény 1670--ben került először Európába, Egy ideig holland kertészek termesztették, azután eltűnt. Száz évvel később Angliában kísérleteztek vele, de ott is ugyanez a sors várt rá.

Végre sikerült!

A 18. század elején a franciáknak sikerült tartós érdeklődést ébreszteniük a növény iránt. Megkezdték a termesztést. Franciaországból a növény ismét Angliába került. A XVIII. század közepén kezdődött a tényleges keresztezés, miután több fajtát is behoztak Kínából és Japánból Napjainkra igen nagyszámú fajta jött létre. Ma már mintegy 5000 féle krizantém közül választhatunk, melyek jobbára kertben nevelhetők, de vannak köztük olyanok is, amelyek csak szobai termesztésre alkalmasak.


A tényleges kínálat időről időre változik. Új színek jelennek meg a piacon, és új fajták szorítják háttérbe a régieket.

ZÖLD TIPP

A termesztők speciális fénykezelésnek vetik alá a növényt, hogy bizonyos évszakban virágozzon. Erre otthon nem igen van lehetőség.

NÖVÉNYDOKTOR

-A sötét, rozsdaszínű foltok mindig a krizantémrozsda - egy veszedelmes, de szerencsére ritka kártevő - jelei. A növényt nem is lehet kezelni; a legjobb, ha elégetjük.

-Fehér vagy szürke színű, lisztszerű lepedék a zöld növényrészeken. Ez a betegség meleg, száraz szobákban gyakran fellép. Pórbáljuk meg a növényt meleg vízzel lemosni, virágzás után azonban azonnal dobjuk el.

-A takácsatkák is gyakorta megjelennek a szobai növényeken esetén aligha érdemes ellenük harcolni, de próbálkozhatunk spiritusz-szappan oldattal.
Legjobb, ha megválunk a beteg növénytől, és újat vásárolunk.

Ötletek a vásárláshoz

Amennyiben cserepes krizantémot vásárolunk, figyeljünk arra, hogy bokros növésű, üde zöld levelű és sokbimbójú növényt vegyünk.


Élettartam: Virágzás után szinte minden forgalomban levő krizantémot el kell dobnunk, mert a különleges fénykezelés miatt igen nehéz újra virágzásra bírni.


Idény: Szinte egész évben.

Gondozás: Viszonylag könnyen kezelhető.

További nevek: Korábban többnyire ősszel árusították, ezért kapta az őszi rózsa nevet.


TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A növekedési hormonokkal való kezelése miatt a cserepes krizantém kicsi marad. Ritkán lesz 30 cm-nél magasabb.


Virág és illat
Különböző virágformák és - színek léteznek: egyszerű és telt, fehér, sárga, rózsaszín, narancssárga, vörös és bíborszínű. Illatuk nincs.

Fény és hőmérséklet
A krizantémot világos helyre tegyük, de óvjuk a tűző naptól. Hűvös helyen tovább virágzik. Lehetőleg 4-6°C-os hőmérsékleten teleltessük.

Öntözés és trágyázás
Mérsékelten öntözzük kétszer egy héten, de ügyeljünk arra, hogy a föld ne száradjon ki. A virágzási idő alatt 14 naponként tápoldattal trágyázzuk.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...