2012. október 10., szerda

Cserepes rózsa - Rosa

-Erkélyen tartható virágok-
Nyáron szinte minden virágboltban megtalálhatjuk a csinos kis cserepes rózsákat. Mindent egybevetve, kerti rokonánál valamivel kisebb és tetszetősebb, de kiültethetjük a szabadba is.

Minirózsa - egy új fajta

A minirózsa vagy cserepes rózsa tulajdonképpen nem más, mint a kerti rózsa miniatürizált változata. Ezek a rózsák többnyire akkor keletkeztek, amikor hozzáláttak a vadon növő rózsafajták termesztéséhez, amelyek már eredetileg sem voltak nagyobbak a nemesített kerti rózsáknál.

A minirózsa már hosszú ideje ismert, de igazából csak néhány éve terjedt el, és lett keresett növény a kereskedelemben.
Ezelőtt a nemesítők - elsősorban holland virágtermesztők - a keresztezések során a vadrózsák tulajdonságait javították fel. Így a nemesített cserepes növények ellenállóbbak lettek a betegségekkel szemben, sok színben pompázó virágaik formásabbak és mindenekelőtt, különösen sokáig virágoznak. A nemesítés során azonban gyakran a jó tulajdonságok is elveszhetnek. A cserepes rózsa esetében ez azt jelenti hogy nincs illata.

Hosszú virágzási időszak

A minirózsa a szobában, az ablakpárkányon is hosszú ideig virágozhat, ha rendszeresen levágjuk az elhervadt virágokat.
a növényt nevelhetjük mind a lakásban, mind pedig a szabadban.

ZÖLD TIPP
A legújabb minirózsa fajták kb. 5-10 cm magasak és nagyon érzékenyek. Különösen az öntözésre figyeljünk oda, ne kapjanak túl sok vagy túl kevés vizet.

Megfelelő gondozás

Tavasszal, nyáron és kora ősszel, amikor rózsáink növekednek és mindenekelőtt gazdagon virágoznak, nagy gondoskodást és odafigyelést igényelnek. A legjobb, ha naponta egy ellenőrző körutat teszünk a cserepes rózsák között, így minden nap gyönyörködhetünk a legfrissebb virágokban, viszont rögtön észrevesszük azt is, ha valami nincs rendben. Forró nyári napokon, a napos ablakokban elhelyezett cserepes rózsák apró levelei nagyon sok vizet párologtatnak, ilyenkor azonnal gondoskodjunk utánpótlásról és ha szükséges, az esti órákban esetleg újra megöntözhetjük. Megfelelő gondozás mellett a cserepes rózsa egy évben többször is virágozhat, azonban minden virágzási időszak után ültessük át, hiszen az apró cserépben levő föld hamar elhasználódik. Két virágzási időszak között a növénynek pihenésre van szüksége. A pihenés természetes időszaka a tél, amikor a rózsa hűvösebb helyet igényel. Semmi esetre se tartsuk fűtött, száraz levegőjű szobában.

Visszavágás


A cserepes rózsa visszavágását ollóval végezzük. Az átültetés után a hajtásokat közvetlenül a szemek alatt vágjuk vissza 5-10 cm-re. Amikor a szemekből kifakadnak az első rügyek, tegyük a növényt melegebb helyre, öntözzük többet és trágyázzuk is. Később az elhervadt virágokat mindig vágjuk le.

NÖVÉNYDOKTOR

Sajnos a cserepes rózsa nagyon érzékeny. Sok rovar számára igazi csemege, de még a gombás megbetegedések sem kerülik el. Sok hobbikertész tapasztalta azonban már, hogy a szabad földbe kiültetett cserepes rózsa ellenállóbb.

Lisztharmat a cserepes rózsa legjellemzőbb megbetegedése. Lakásban akkor fordul elő, ha a levegő túl száraz és nem megfelelő a hőmérséklet. A betegséget a lisztszerű lepedékkel borított levelekről, hajtásokról és bimbókról ismerhetjük fel. Vágjuk le a beteg részeket, a növényt pedig permetezzük be zsurlóteával.

A rózsarozsda és a csillagharmat (népi nevén faberás betegség) a lakásban tartott cserepes rózsát szerencsére nagyon ritkán támadja meg. A kiültetett rózsa számára keressünk naposabb helyet és csak keveset öntözzük.

Levéltetvektől a cserepes rózsa esetében könnyen megszabadulhatunk, ha a növényt letusoljuk vagy szappanos vízbe merítjük.

ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy a növény egészséges és erős legyen. Ép levelű és bimbós rózsát válasszunk.

Élettartam: A cserepes rózsa a kerti rózsához hasonló életkort is elérhet.

Idény: Áprilistól őszig virágzik.

Gondozás: Több gondozást igényel, mint más szobanövény. A szabad földbe ültetett rózsa gondozása egyszerűbb.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A cserepes rózsa 25-40 cm magasra nő. Kecses, bokros növény.

Virág és illat
A lakásban nevelt rózsa tavasztól őszig 2-3 cm-es virágokat hoz. A virágok különböző színekben pompáznak, de illatuk alig van.

Fény és hőmérséklet
A rózsa világos és napos helyet, nyáron 20°C-t, télen hűvöset igényel. Jól tűri a hideget, ezért a szabadban is átteleltethetjük.

Öntözés és trágyázás
A földlabdát soha ne engedjük kiszáradni. Forró napokon akár kétszer is öntözzük meg, de soha ne hagyjuk a vizet az alátétben állni. A növekedési időszakban trágyázzuk a növényt minden második vagy harmadik héten.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...