2012. október 29., hétfő

Japán kamélia - Camellia japonica

A japán kamélia illatos tavaszi virágaival és fényes zöld leveleivel eleganciát és egy kis romantikát visz otthonunkba.


Ezek az örökzöld cserjék természetes körülmények között Japán és Korea hűvös hegyi erdeiben élnek. Nevüket felfedezőjükről, Georg Josef Kamelről (1661-1706) kapták.

Amikor a kaméliák Európába kerültek, először üvegházakban tartották őket. Ma azonban már többnyire szabadban nőnek, mert jól alkalmazkodnak a hideg körülményekhez.
A kamélia a teafélék családjába tartozik, a teanövényekhez leginkább a levelei hasonlítanak, amelyek fényesek és enyhén fogazottak. Piros, fehér vagy rózsaszín virágai tavasszal nyílnak.
A virágok szimplák, félig teltek vagy teltek, szellőrózsa vagy bazsarózsa formájúak is lehetnek.


MÉRET, NÖVEKEDÉS

Bokrosodó növény, fajtától függően 1-2 m magasra nő.

SZÍNEK, VÁLTOZATOK

A növénynek sok szép változata van. Az "Adolphe Audusson" piros virágai félig teltek.
A telt virágú rózsaszín "Debutante" kisebb termetű, csak 1 m magasra nő.


ELRENDEZÉS

A kaméliák szoliter növényként, nagy edényekben mutatnak a legszebben. Olyan elegáns, dekoratív növények, hogy érdemes egy kis időt szánnunk a megfelelő edényzet kiválasztására. Az alacsonyabbakat fehér porcelán kaspóba helyezhetjük, míg a nagyobb növényekhez inkább fehér, fából készült dézsák illenek.

A KAMÉLIA EGY ÉVE

Június-szeptember - A külső körülmények kedveznek neki a legjobban, ezért a növényt erkélyen, teraszon vagy kertben tartsuk. Védett, félárnyékos helyre állítsuk. Ha esővíz nem éri, a szokásos módon öntözzük. A növekedési időszakban tápoldattal kezeljük.

Október-február - Télen fedett helyen, 7-13°C közötti hőmérsékleten tartsuk. Ha üvegházban lakik, itt is legyen mindig elég hűvös a levegő. Télen nem igényel tápoldatot.

Március-május - A virágzás ideje. Egy-egy virág egy hétig nyílik, a teljes virágzás kb. egy hónapig tart. Ha nagyobb virágokat szeretnénk, az oldalhajtásokat csípjük vissza. Az aktív növekedés időszakában kéthetente adjunk neki folyékony tápoldatot.


Rendszeres gondoskodás
A kaméliáknak megfelelő környezetre van szükségük a növekedéshez. Télen a kamélia környezetében a hőmérséklet ne emelkedjen 7-13°C fölé, különben a növény hamar veszít nedvességéből, leveleit és bimbóit lehullatja. A magas páratartalom szintén alapvető igénye a kaméliának.
Gyakran permetezzük a növényt, vagy állítsuk nedves kavicságyra.
A szabadban vagy fedett helyen álló kaméliát a virágzás idejére ideiglenesen bevihetjük a lakásba, de csak is hűvös helyre tegyük.

NÖVÉNYDOKTOR

Bimbó- és levélhullás - A bimbók és levelek hullása természetes folyamat, mert a növény több bimbót hoz, mint ahány virág végül kifejlődik, de okozhatja az elégtelen vagy épen túlzott öntözés is. Figyeljünk a hőmérséklet, páratartalom, víz és tápanyag megfelelő egyensúlyára.

Barnuló sziromlevelek - Ha a szirmok vége barnul, fagy vagy tűző nap érhette. Ha a barna foltok a szirmok belsejére is átterjednek, a betegséget gomba okozza. A beteg virágokat távolítsuk el, a földet felszívódó gombaölő szerrel kezeljük.

A SIKER TITKA

GONDOZÁS

Megfelelő körülmények között a gondozása nem igényel szakértelmet.
Csak akkor ültessük át, ha feltétlenül szükséges, 3-5 évnél nem gyakrabban. Az ültetéshez használjunk tőzeg, levélkomposzt és mészmentes virágföld egyenlő arányú keverékét. Ha nem ültetjük át, a nyugalmi időszak végén a felső földréteget cseréljük.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

Egész évben rendszeresen öntözzük, a földje soha ne legyen teljesen száraz. A páradús környezet biztosítására állítsuk a növényt nedves kavicságyra, és gyakran permetezzük.
A növekedési időszakban a bimbók megjelenésekor keverjünk az öntözővizébe mészmentes tápoldatot. Télen, a nyugalmi időszak alatt ez nem szükséges.

ELHELYEZÉS

A kamélia hidegtűrő növény. Világos helyre állítsuk, de perzselő nap ne érje. Júniustól szeptemberig a szabadban érzi magát a legjobban.
Ha bevisszük a növényt a lakásba, lehetőleg hűvös helyen tartsuk, ne helyezzük fűtőtest közelébe.


Vásárlás

Mikor? - Általában márciustól májusig virágzik, de máskor is vásárolhatunk virágzó példányokat.

Mire figyeljünk? - Ellenőrizzük, hogy nem hullajtott-e le túl sok bimbót, és hogy a sziromlevelek vége nem barnult-e meg.

Élettartam - Kis odafigyeléssel évekig díszíti otthonunkat.

Ár - Kedvező árú.

Fotók forrása:
suttogohaz2.cafeblog.hu
fitoland.hu


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a cikket! Megnyugtat, hogy a Kamélia március-áprilisban virágzik, így van még remény... Ugyanis nálunk már november óta telve van bimbókkal és mivel ez elég hosszú időnek tűnik, már lemondtam a virágzás látványáról. Egyébként szép, egészségesek a bimbók, leszámítva néhányat, amely kissé barnás színűvé vált.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...