2013. január 4., péntek

ARANYTROMBITA - Allamanda cathartica

A fényes zöld levelű, és nagy sárga virágú aranytrombita a legszebb trópusi kúszónövények egyike. Léteznek egészen alacsony és lassabban növő fajták, amelyeket a lakásban is tarthatunk.
Gondozás a lakásban

Az Allamanda család erős, kúszó vagy indás növényekből áll, amelyeknek bőrszerű, csúcsos és egymással szemben álló levelei vannak. A levelek fajtától függően 5-10 cm szélesek.

Figyeljünk a visszavágásnál

Az aranytrombita narancssárga vagy citromsárga virágai az új hajtások csúcsán, csoportokban találhatók, ezért legyünk nagyon óvatosak a tavaszi visszavágáskor.
A túlzott visszavágás a virágzás rovására mehet. Pedig éppen a virága teszi olyan különlegessé ezt a növényt. Megpróbálhatjuk az aranytrombitát korlátra vagy karóra is futtatni. Az 5-6 méter hosszú indákat óvatosan, fonallal rögzítsük. Ezt inkább télikertben tudjuk megvalósítani. Szobában a növény ritkán lesz ilyen terjedelmes. Hacsak nincs egy igen nagy déli fekvésű ablakunk.

A központi fűtés problémája
A tél nagyon nehéz időszak az aranytrombita számára. Bár csak 15-18°C közötti hőmérsékletet igényel, a száraz, fűtött levegő méreg számára. Próbáljuk meg párologtatóval orvosolni a bajt.
A növény ilyenkor már félárnyékos helyre is kerülhet. Kevesebbet öntözzük, trágyázni pedig egyáltalán nem kell.
Csak márciusban tegyük melegebb, naposabb és párásabb helyre. Ettől kezdve újra bővebben öntözzük.A metszés szükségessége
Mivel jó körülmények között az aranytrombita rendkívül gyorsan nő, rendszeresen vágjuk vissza, hacsak nem akarjuk korlátra futtatni. A visszavágáshoz a legmegfelelőbb időszak a tavasz, amikor a növekedés még nem indult be.
A zavaró indákat és hajtásokat távolítsuk el. Annak érdekében, hogy az új hajtásokon több legyen a virág, az előző évi hajtásokat - de csak azokat! - jól vágjuk vissza. Így további új póthajtások alakulhatnak ki, és nyáron már sárga virágtengerben gyönyörködhetünk.

Új növény a levágott részekből...
A visszavágáskor levágott részeket felhasználhatjuk dugványnak. Ültessük a hajtáscsúcsokat tőzegkeverékkel töltött cserépbe. Tegyünk rá üveglapot, vagy borítsunk le műanyagzacskóval, amelyet gumigyűrűvel rögzíthetünk. Ha a melegházban elég meleg van (26-30°C), hamarosan megindul a gyökérképződés. Dugványokat ősszel is vághatunk, de csak az idősebb, fás hajtásokat használjuk fel erre a célra. Ezek a dugványok 20-25°C hőmérsékletet igényelnek.

NÖVÉNYDOKTOR

1. A petyhüdt hajtáscsúcsok és lógó levelek vízhiányra utalnak. Nyáron gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű vízellátásról. Az aranytrombita nem bírja a szárazságot. Ha kiszáradna, állítsuk a növényt egész napra langyos vízzel teli vödörbe. Ezzel a módszerrel általában sikerül rendbe hozni.

2. A vörös pókok vagy takácsatkák megjelenésére szintén petyhüdt és szárazon lógó levelek utalnak. Nézzük meg a levelek fonákját és a hajtáscsúcsokat. A takácsatkákat nehéz elpusztítani, mivel igen sok szerrel szemben már ellenállóvá váltak. Először vágjuk le az érintett részeket, majd a növényt permetezzük ellenszerrel. Ha ez sem segít, a növényt ki kell dobnunk.

3. A foltos levelek és a növekedés leállása a levéltetű jelenlétének tünetei. A levéltetvek elsősorban a levelek fonákján és a száron telepednek meg.
Ha csak kevés van belőlük, mossuk le szárat langyos vízzel. Más esetben ellenszert kell alkalmaznunk.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
Az aranytrombita erős kúszónövény. Indái ideális körülmények között az 5-6 méteres hosszúságot is elérhetik, és nyáron akár egy métert is nőhetnek.

Virág és illat
A harang formájú virágok átmérője elérheti a 10 cm-t. Virágai sajnos nem tartanak sokáig; de májustól decemberig folyamatosan virágzik.

Fény és hőmérséklet
Az aranytrombita a nap szerelmese. A trópusi erdőkben élő aranytrombita hajtásai a fák koronái között magasra nyúlnak, hogy élvezni tudja a nap sugarait, ám alsó része félárnyékban marad.
Nálunk is sok fényt igényel, de tűző naptól védjük.
A magas hőmérsékletet és a magas páratartalmat kedveli. Télen is legalább 15°C-ot igényel.

Öntözés és trágyázás
Ha az aranytrombita világos, megfelelő hőmérsékletű helyen van, és a növekedés beindult, igen sok vízre van szüksége.
A virágzás időszakában, májustól novemberig locsoljuk bőségesen, akár naponta kétszer is.
Nyáron gyakrabban permetezzük vízzel, de az öntözővízhez hasonlóan, mindig mésztelenített, langyos vizet használjunk. A növekedési időszak alatt 14 naponként kapjon trágyát.

Föld és átültetés
Ha az aranytrombita cserépben van, minden második évben ültessük át. Szereti az erős talajt, de virágföldbe is ültethetjük. az idősebb növényeket nem kell mindig nagyobb cserépbe ültetni, elég ha a gyökereket óvatosan visszavágjuk.
Nehezebb átültetni azokat a növényeket, amelyeket a télikerben virágágyásban helyeztünk el. Ebben az esetben a földnek csak a felső 3-5 cm-es rétegét tudjuk frissre cserélni.

Nyesés, visszavágás
Mielőtt a növekedés beindul, vágjuk vissza az aranytrombitát.

Szaporítás
Tavasszal vagy ősszel dugványról.

Környezet
az aranytrombita olyan növények társaságában érzi jól magát, amelyek szintén magas páratartalmú levegőt igényelnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...