2013. január 23., szerda

CIKLÁMEN - Cyclamen persicum

A ciklámen igazán elegáns látványt nyújt, ahogy szív alakú, mintás levelei közül a magasba emeli csodaszép, élénk színű virágait.

Gyönyörű, rendkívül népszerű növény, gyakori ajándék is. Nem csak a virágok megjelenése, hanem a levelek mintázata is növényenként változik, így minden ciklámen új meglepetést jelent.

A mediterrán éghajlatról származó ciklámen Görögország és Törökország sok vidékén vadon tenyészik. A hűvösebb hónapokban virágzik, a nyarat nyugalomban tölti.
Nemesítését a 18. század elején kezdték, és napjainkra számos hibridet hoztak létre.
A ciklámen név görög eredetű: a kyclos szó kört, kör alakút jelent, ami utalhat a növény gumóira vagy a levelek alakjára is.

Bár a ciklámenek nemzetsége kicsi, az egyes fajok az év minden hónapjában virágoznak. Némelyek levelei simák, másokéi finom rajzolatúak, megint másokéi márványos mintázatúak. A levelek egy központi részből nőnek ki, a virágok pedig vékony szárakon emelkednek jóval a levelek fölé.

A ciklámen szeptembertől márciusig bőven ontja virágait. A nagyobb méretű hibrideknek nincs illatuk, de a miniatűr változatok finom, kellemes illatot árasztanak.MÉRET ÉS NÖVEKEDÉS
A nagyobb példányok kb. 30-38 cm-esre nőnek meg, a legkisebbek csupán 17-20 cm-esek. Kezdő növénybarátok először a kisebb változatokkal próbálkozzanak, azok tovább virágoznak, és általában a meleget is jobban viselik, mint a nagyobb termetűek.

SZÍNEK VÁLTOZATOK
A legismertebbek és legéleterősebbek a gyönyörű F1 hibridek.
A miniatűr változatok sokféle színben és levélváltozattal előfordulnak, és épp oly gazdagon virágoznak, mint a nagyobb méretűek.

 A CIKLÁMEN EGY ÉVE

Április-július - Elvirágzás után, amíg a levelek még zöldek, tovább locsoljuk és tápoldatozzuk a növényt. Amikor a  levelek elsárgulnak, mindkét tevékenységgel hagyjunk fel, és hagyjunk a növénynek pár hónap nyugalmat. Vigyük ki a szabadba, és cserepestül tegyük egy árnyékos helyre. Fordítsuk a cserepet az oldalára, hogy a föld ne szívhasson magába túl sok esőt. Minden felszín feletti rész elszárad és elhal.
Augusztus-december - Augusztusban új levelek kezdenek hajtani. Ültessük át a gumót, vigyázva, hogy a levelek ne sérüljenek. Vigyük be a lakásba, és tegyük világos, szűrt fényű helyre. Decemberre ismét virágba borul.
GONDOSKODÁS
Ha a legjobbat akarjuk a ciklámenünknek, rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat és az elhalt leveleket. Ezzel serkentjük a növekedést, és hamarosan új levelek és virágok pótolják az elhaltakat.

SZAPORÍTÁS
A gumó tőosztásával szaporíthatjuk a növényt, de ezt csak a nyugalmi időszakban végezzük. Vágjuk a gumót két részre, mártsuk gombaölő szerbe, végül mindkét felet ültessük el.


NÖVÉNYDOKTOR
Kevés virág - A kevés virág és az apró levelek hátterében tápanyaghiány állhat. Kövessük a cserépen lévő utasításokat, mert a túl sok tápanyag ugyancsak káros lehet.

Barnuló levelek - A barnuló levelek és foltok oka az erős fény és a száraz levegő. Permetezzük, és tegyük szórt fényre.

Torz levelek - A levéltetvek okozhatják a levelek torzulását. ellenőrizzük a levelek és a szirmok alsó részét, és alkalmazzuk a megfelelő rovarirtó szert.


A SIKER TITKA

GONDOZÁS
A ciklámen gondozása viszonylag egyszerű, de rendszeres locsolást igényel, és kizárólag hűvös helyen érzi jól magát.

Augusztusban, a nyári nyugalmi idény után ültessük át egy kicsit nagyobb cserépbe. Tőzeges vagy tőzegpótlóval használjunk.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

A ciklámen szereti a nedvességet. Helyezzük kavicságyra és permetezzük is. Locsoláskor ne kerüljön víz a duzzadt, tápanyagot raktározó gumóra. Legjobb, ha a cserepet 20 percre langyos vízbe állítjuk.

A növekedési idény alatt hetente egyszer hígított folyékony tápoldattal öntözzük.

ELHELYEZÉS
Hűvös, kicsit árnyékos helyre tegyük, semmiképpen se tűző napra. A téli napfény azonban nem árt meg neki.

A virágzás és a növekedés ideje alatt tartsuk 10 és 15°C között. A nyugalmi időszakban a szabadban elviseli az átlagos nyári meleget.

MÁS FAJOK VÁLTOZATOK

A ciklámennek számos hibridje és változata létezik, köztük fodros virágszirmúak is. A virágok színe a vörös különböző árnyalataitól a vegyes színeken át egészen a fehérig terjedhet.

A ciklámennek a levelei is feltűnőek. Egy fehér virágú hibrid nagyon elegáns benyomást kelt, főleg, ha egy színes kaspóba tesszük, míg az élénk színű, a tekintetet vonzó változatok felélénkítik a szobát.VÁSÁRLÁS

Mikor?
Lehetőleg szeptember és december között szerezzük be, hogy a lehető legtovább élvezhessük a hosszú virágzási idényt.

Mire figyeljünk?
sok bimbót hordozó, ép levelű példányt válasszunk.

Élettartam
ugyanarról a gumóról éveken át megújulhat.

Ár
Nem túl drága.

Kép Forrás: 
http://viragok-szobanovenyek.hu
http://xmas.blog.hu
http://sysy-aranylsz.blogspot.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...