2013. március 14., csütörtök

VITORLAVIRÁG - Spathiphyllum wallisii

-Virágos növények-

Gyönyörű, hófehér virágok, fényes zöld levelek - a vitorlavirág lenyűgözően kecses növény, ráadásul
a gondozása sem bonyolult.

A fényes levelű vitorlavirág akkor is szembetűnő ékessége lakásunknak, amikor éppen nem virágzik - kiváltképp akkor, ha kis csoportot alkot.

A vitorlavirág bokros növésű, hosszú szárú, lándzsa alakú levelei bőrszerűek, fényesek, jól kivehető halszálka-mintázattal.
Apró virágai hosszú száron ülnek, ami a nagyméretű fellevél tövéből ered. (A fellevél olyan módosult levél, amely körülöleli, esetleg magába zárja a torzsavirágzatot). A vitorlavirág a nevét a hófehér fellevél jellegzetes formájáról kapta.
A vitorlavirág Kolumbiából származó trópusi évelő növény, ezért meleget és magas páratartalmat igényel. A megfelelő páratartalom fenntartása érdekében - különösen meleg időben - a leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, vagy a cserepet állítsuk a tálcára terített nedves kavicsokra.

MÉRET NÖVEKEDÉS

A növény közepes méretű, 23-45 cm magasra nő. A 10 cm hosszú fellevél tövéből előtörő torzsavirágzat 4 cm-es. 


ELHELYEZÉS

A vitorlavirág jó választás a nappali félárnyékos sarkainak díszítésére. Különösen szépen mutat, ha levél dísznövények közé helyezzük. Mikor virágzik, önmagában is lenyűgöző látványt nyújt, főleg valamilyen dekoratív kaspóba állítva.

 SZAPORÍTÁS


Ha szaporítani kívánjuk a növényt, vegyük ki az edényből, és gyökereit tisztítsuk meg a virágföldtől. A tőosztásra a legalkalmasabb időpont az április, addigra a sűrűn álló rizómák már fejlettek. A tőosztáshoz használjunk éles kést. Ügyeljünk arra, hogy a gyökereket feleslegesen ne károsítsuk. A töveket ültessük általános vagy tőzegalapú virágföldbe. Az első néhány hétben elég csak nedvesen tartani a közeget. A leveleket permetezzük naponta.


ÁPOLÁSI TEENDŐK

A vitorlavirág ápolása egyszerű. Jobban viseli a meleget, mint a többi szobanövény. A bőséges vízellátás a leveleket egészségessé és fényessé teszi. A növény földje soha ne száradjon ki. A vitorlavirág késő márciustól szeptember végéig 10 naponta kapjon növénytápot. Télen nincs szükség tápanyag-utánpótlásra.

 NÖVÉNYDOKTOR


Levelek barna vagy fekete foltosodása
A száraz vagy hideg levegő, a nedves közeg a leveleken barna vagy fekete foltok megjelenését idézheti elő. Permetezzük vízzel.
A tartóedényt állítsuk a nedves kavicsokra. A növény edényét helyezzük egy másik, nagyobb edénybe, a kettő közti rést pedig töltsük fel nedves tőzeggel. Ha a növény "fázik", tegyük melegebb helyre.

Gyenge növekedés
A levéltetvek akadályozzák a növekedést. Permetezzük a levelet szappanos vízzel.
GONDOZÁS

Ez a melegkedvelő növény minimális törődést igényel. Az elnyíló virágokat és hervadó leveleket a szárak tövénél vágjuk le.

Használjunk tőzegalapú, laza szerkezetű virágföldet. A megfelelő páratartalom érdekében a cserepet helyezzük nagyobb tartóba, és a két edény közti teret töltsük ki tőzeggel.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

Nyáron bőségesen, télen visszafogottan öntözzük. A növény földje mindig legyen nedves. A leveleket rendszeresen permetezzük vízzel.
Márciustól szeptemberig tíznaponta locsoljuk hagyományos tápoldattal. A leveleket úgy tarthatjuk zölden, ha a növénynek tavasztól őszig 3-4 hetente növénytápot adunk.

ELHELYEZÉS

A vitorlavirág fénykedvelő, de a forró napsugarakat nem bírja. Tavasszal és ősszel tartsuk félárnyékban. télen közvetlenül is érheti fény.
A növény kedveli a tavaszi, nyári meleget. A vitorlavirág környezetében télen se csökkenjen 10°C alá a hőmérséklet, a "Mauna Loa" hibrid pedig minimum 13°C-ot igényel.

VÁSÁRLÁS

Mikor?
A vitorlavirágot tavasszal vagy nyáron szerezzük be, hogy még a tél beállta előtt meg tudja szokni új környezetét.

Mire ügyeljünk?
Jól fejlett növényt válasszunk, amelynek levelei egészségesek, fényesek és zöldek.

Élettartam
Megfelelő körülmények között évekig él.

Ár
A szépségért fizetni kell...

 MÁS FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

A vitorlavirágnak számos változatát és hibridjét ismerjük, amelyeket leveleik és virágaik különböztetnek meg egymástól. Válasszuk ki azt, amelyik legjobban illik a lakásunkhoz.
A legtöbb változata a S. wallisii-nek van, de a S. floribundum hibridjeit is ismertek: 
a "Mini" változat különösen kis méretű és dús levélzetű.
A tarka levelű, fehér foltos "Domino" viszonylag új változatnak számít.

A számos változatból csak néhány kapható, gyakran ezek sem nevesítettek. Nyugodtan válasszuk ki azt, amelyik a legjobban tetszik - nem fogunk csalódni. Tavasztól őszig találjuk a polcokon, de néha ezen az időszakon kívül is kapható.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...