2013. augusztus 28., szerda

VADRÓZSA - Rosa canina

Jellemzők: A vadrózsa a rózsafélék családjába tartozó cserje, hurokszerűen hajló ágain erős, horgasan görbülő tüskékkel. Anövény akár 3 méter magasra nőhet, virága kellemes illatú. Termése, a csipkebogyó ősszel érik. Íze savanykás.

Előfordulás: A vadrózsa az északi félteke mérsékelt és meleg éghajlatú területein nő. Utak mentén, erdőszéleken, nyílt domboldalakon, ritkás erdőkben és parkokban egész Európában megtalálható.

A vadrózsa termését, a csipkebogyót (hecsedlit) évezredek óta hasznáják vitaminokban gazdag gyümölcskrémek készítéséhez. Ma már gyógyhatású szerként is ismert. Egyik népi elnevezése, az ebcsipke a növény latin nevére (Rosa canina) utal. Gyepűrózsának élőhelyei miatt, csipkének szúrós ágai, levelei miatt hívják.

C-vitamin forrás, amely megelőzi a megfázást.

A vadrózsa házikertben nem csak hasznos, hanem díszítő értékű is.

Talajigénye

Elsősorban a középkötött, gyengén meszes talajokat szereti, de nagyon jól megél agyagos, kissé savanyú kémhatású talajokon is. Gyakorlatilag az ország minden vidékén termeszthető.

Díszít tavasszal, a virágaival
Díszít ősszel, a bogyóival
Művelésmód

A szelektált vadrózsafajtákat többvázágas bokor formában, 4,5-5,0 m sortávolságra és 1,8-2,0 m-es tőtávolságra ajánlják telepíteni. Így a bokrok körbejárhatóak, kézi szedésre alkalmasak.
Támrendszert nem igényel.
Teljes kialakulásához 5 év szükséges, de már a 3. évben érdemleges mennyiségű termést hoz.
A teljesen kifejlett bokor12-15 ágból áll, melyben az 1-4 éves részek azonos arányban vannak.

Kialakítása

Telepítéskor a talaj fölött 10 cm-nyire vissza kell vágni.
A telepítést követő 2. évben 4-5 db 1,0-1,5 m-es hajtás kifejlődésére kell számítani.
A következő években a tő közelében kihajtott erős sarjakból 3-4-et meg kell hagyni a folyamatos ifjítás érdekében, mert a 4 évesnél idősebb vázágakat tőből ki kell vágni.

Metszése

A piricsei technológia nem javasol egyéb metszést, a folyamatos ifjításon kívül. Nekem azonban az a javaslatom, hogy érdemes sövényszerűen nyírogatni is, mert így kialakul egy sűrű hajtásrendszer a bokor külső zónájában, ami nagyon megkönnyíti a szedést.

Trágyázása

Az első két évben nem igényel trágyázást, elegendő az ültetéskor a gödör mélyére adott indító adag.
Később évenként és négyzetméterenként 6gramm hatóanyag nitrogént, 5 gramm hatóanyag foszfort és 15 g hatóanyag káliumot ajánlatos adni. A nitrogént két részben, tavasszal 4 grammot, nyár végén 2 grammot kell kiszórni. A foszfort és a káliumot ősszel kell kiszórni.

Betakarítás

Ideje

A Kárpátia fajta már július végén, augusztus elején szedésre érett.
Az egyszerű vadrózsafajtáknál augusztus végétől szeptember végéig, amikor már élénkpirosra színeződtek a termések, el lehet kezdeni a szedést. Néhány helyen azt olvashatjuk, hogy meg kell várni, amíg megcsípi az első fagy, de ennek hátrányai vannak. A C-vitamin tartalom már a teljes érés után is csökken, a túléréskor még inkább. A hagyományos elkészítési módszer szerinti mag és szőrkikaparás pedig nagyon nehéz lesz, a megpuhult gyümölcshús miatt.

Módja

Jelenleg csak kézi szedéssel, mert lerázni nem lehet. Márk Gergely leírta egy fajtajelöltjét, amely alkalmas lenne gépi szedésre, mivel egy magasságban, csokrosan, egyszerre érik, így lefésülhető. A teljes színeződés után még 6 hétig szilárd marad a húsa. Hektáronkénti 30-50 ezer tővel 25 tonna termést hozhat. Sajnos nem terjedt el a gyakorlatban.
Házikertben, saját felhasználásra érdemes úgy szedni, hogy a bogyót kicsit visszahajlítva letépjük, mert így szár nélkül leválik, és a feldolgozásnál már nincs szükség a szárcsonk levágására.
A szedési teljesítmény a jól gondozott bokroknál 4-6 kg óránként.
A várható termés 1,5-7,0 kg/bokor.
1 kg gyümölcsből 0,5-0,6 kg lekvár készíthető.

Növényvédelem

A jelentős kárt okozók


Feketefoltosság
Molyrágás termésbe
Levéltetű, hajtáscsúcs pusztító darázs, keleti gyümölcsmoly, feketefoltosság. Ezek ellen feltétlenül védekezni érdemes, vagy el kell tűrni valamennyi károsodást.

Kevésbé veszélyesek

Lisztharmat, gubacsdarázs, szabóméh, pajzstetű, melyeknél csak eseti védekezés szükséges.

Gubacsdaráz
Molyrágás a termésben
Szaporítás

Magvetés, bujtás, fás dugványozás.Forrás: http://balintgazda.hu/balint-gazda/gentischer/vadrozsatermesztes-hazikertben-szep-es-finom-is-lehet.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...