2013. október 15., kedd

PIKKELYVIRÁG - Vriesea

A trópusi esőerdőkben honos pikkelyvirágok nagyszerű ékei lehetnek a lakásnak. Könnyen felismerhetőek magasba törő élénk virágzatukról.

A broméliafélék nagy családjába tartozó pikkelyvirágok az USA déli részén, valamint Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honosak. Jól mutatnak azonban cserépben is, és feltűnő díszei lehetnek a lakásnak.

A pikkelyvirágok epifitonok, azaz más növényeken élnek, de nem élősködnek rajtuk, gyökereikkel csupán lehorgonyoznak az ágakon. esőerdei otthonukban ezek a fajok nagy fákon telepszenek meg, amelyek ágain "ülve" hozzák gyönyörű virágzatukat.

Méret és növekedés
A pikkelyvirág legfeltűnőbb részei a tövüknél egymásra boruló, háromszög alakú, többnyire vörös színű fellevelek, amelyek a virágzat csúcsa felé elkeskenyednek. A virágok e feltűnő fellevelek közül kandikálnak ki. A virágok rövid életűek ugyan, de mivel nem egyszerre, hanem egymás után nyílnak, ezért a virágzási idény jócskán kitolódik.
A legelterjedtebb és legismertebb faj, a Vriesea splendens, a pikkelyvirágok tipikus képviselője.
A sötétzöld levelek alkotta, kb. 30 cm átmérőjű tőlevélrózsából emelkedik ki feltűnő virágzata.
A szalagszerű, ívben meghajló, csúcsos végű leveleket keresztben vörösesbarnás vagy vöröseslilás csíkok díszítik. A tőlevélrózsát kb. 10-15, egyenként mintegy 40 cm hosszú levél alkotja.

SZAPORÍTÁS

Sarjképzés
A legtöbb pikkelyvirág elvirágzás után sarjat képez. Ez általában a növény tövénél jelenik meg. Csak akkor távolítsuk el, amikor már van rajta néhány gyökérke, majd a kifejlett növényhez hasonlóan gondozzuk. Ha nem jelennének meg gyökerek, a levágott sarjat ültessük tőzeg vagy tőzegpótló és perlit 1-1 arányú keverékébe, öntözzük meg, majd tegyük csíráztatóba, vagy húzzunk rá nejlon zacskót. Helyezzük árnyékos helyre, a hőmérsékletet pedig tartsuk 21°C körüli értéken. 2-3 héten belül a növény meggyökerezik.
Magról szaporítás
A friss magok általában gyorsan fejlődésnek indulnak. A magvető tálcába némi perlittel kevert tőzeges (vagy tőzegpótlót tartalmzó) virágföldet szórjunk a csíráztatáshoz.

Saját víztározó

A pikkelyvirágok különleges jellemzője, hogy - a broméliafélék családjának számos más tagjához hasonlóan - a levélrózsa alja egyfajta víztározóvá alakult, amelybe a növény a kicsapódó párát és az esővizet gyűjti.

Lakásban tartott pikkelyvirágnál érdemes időről időre kevés vizet önteni ebbe a ki medencébe (de soha ne pangjon benne a víz). Ez a kis víztartalék ugyanis elengedhetetlen a növény tökéletes fejlődéséhez.

NÖVÉNYDOKTOR

Kevés víz Ha a levelek kifakulnak, a csúcsuk pedig elszárad, annak oka valószínűleg az elégtelen öntözés. Először növeljük a vízmennyiséget, ami serkenti az új levelek hajtását, és csak ezután vágjuk le az elszáradt leveleket.
Gyökérrothadás A gyökérrothadást a túlöntözés okozza. Vágjuk ki az elrothadt részeket, majd hagyjuk kiszáradni a növényt és a földjét. A továbbiakban óvatosabban locsoljuk, de permetezéssel ügyeljünk a páratartalom fenntartására.GONDOZÁS

Megfelelő öntözés, elhelyezés és hőmérséklet mellett a pikkelyvirágok könnyen tarthatók.
Elvirágzás után ültessük át a növényt egy valamivel nagyobb cserépbe, gazdag tápanyagtartalmú, savanyú földbe. Ez elősegíti az elpusztuló növényt pótló sarjak képződését.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

Az év legmelegebb szakában tartsuk a földet mindig nedvesen, és a tőlevélrózsában is mindig legyen víz. egész évben rendszeresen permetezzük a növényt langyos vízzel.A növekedési és a virágzási idény alatt 2-3 hetente permetezzük felére hígított folyékony tápoldattal, télen azonban ne adjunk neki tápoldatot.

ELHELYEZÉS

A közvetlen napsütés és a teljes árnyék egyaránt kerülendő - a pikkelyvirágok szórt fényben érzik magukat a legjobban. Tegyük a növényünket levegős, de ne huzatos helyre.
Mivel trópusi esőerdei növényről van szó, legalább 21%C-os hőmérsékletre és párás levegőre van szüksége.

MÁS FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

A legismertebb a V. splendens, azaz "ragyogó kard", de bizonyára Ön is találkozott már más fajokkal és hibridekkel is, például a V. 'splenriet"- vel.
A V. carinata feltűnő szépség - vörös felleveleinek csúcsi részei sárgászöldben és élénk sárgában játszanak.
A V. hieroglyphicát nagyméretű, sávozott leveliért kedvelik, míg a V. psittacina virágzatának feltűnő sárga és vörös fellevelei zöld levelek közül emelkednek ki.

VÁSÁRLÁS
  • Mikor? -A legtöbb kertészetben és virágboltban mindig kapható, de szupermarketek kertészeti osztályain is gyakori.
  • Mire ügyeljünk?- Stabilan álljon a földjében, a levelei sértetlenek és elszíneződéstől mentesek legyenek.
  • Élettartam - Minden tőlevélrózsa csak egyszer hoz virágzatot.
  • Ár - Nem túl drága.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...