2013. november 5., kedd

JUKKA (PÁLMALILIOM) - Yucca elephantipes

 A nyúlánk, szép formájú jukka, akár magányosan, akár többedmagával áll, a tágas sarkok és nagyméretű ablakok legszebb dísze.

A népszerű szobanövény Mexikóból és Guatemalából származik. Egyes országokban a jukka szárának vagy törzsének darabjait Guatemalából importálják, majda növényeket az értékesítésig üvegházakban nevelik.

A jukkák két formában kerülhetnek forgalomba. A törzses jukkát a növény szárából nevelik, levelei a tömör, csupasz törzs vagy az ágak csúcsán nőnek. A jukka néha törzs nélkül is kapható, ilyenkor az anyanövény hajtásait dugványozzák: az oldalhajtásokat vagy a főhajtást levágják és meggyökereztetik. Az ilyen jukka lényegében egy levélrozetta, szára alig látható vagy egyáltalán nincs is.
A jukka levelei merevek és kard alakúak. függőleges szárakon növő csodás virágai fehér harangokra emlékeztetnek.
A Yucca elephantipes népszerű szobanövény, mert mind a száraz levegőt, mind a rendszertelen öntözést jól tűri.

MÉRET ÉS NÖVEKEDÉS
Eredeti élőhelyükön a jukkák akár 14 méteresre is megnőhetnek, de a lakásban a magasságuk attól függ, mekkora az eredeti szárdarab. A levélzet átmérője az 50-100 cm-t is elérheti, és vente 15-20 cm-t nőhet. A növény fás szára egyáltalán nem nő.

 SZAPORÍTÁS
Kép forrása: Magdi2010
Ha a jukka nem tűnik igazán egészségesnek, készítsünk szár- vagy hajtásdugványokat.

Dugványozás
1. A szárat vágjuk min. 4 cm-es darabokra. A karabok alsó végét mártsuk gyökereztető hormonba.
2. A dugványokat ültessük homok és tőzegmoha 1:1 arányú keverékébe. Takarjuk le átlátszó fóliával.
Gondoskodjunk szellőzőnyílásokról. A fólia ne érjen a dugványokhoz.
3. A dugványok lehetőleg ne mozduljanak el, mert a fejlődő gyökerek károsodhatnak. A föld épp csak nedves legyen. A gyökérfejlődéshez 22°C-os hőmérséklet szükséges.
4. Az első levelek megjelenésekor (kb. 3 hét) a fóliát vegyük le. 4-5 hét múlva a növényeket ültessük át talaj-alapú virágföldbe.

Hajtásdugványok
Vágjuk le a növény leveles csúcsát vagy oldalhajtását. Elültetés előtt hagyjuk 1-2 napig száradni. Használjuk tőzeg és durva homok 1:1 arányú keverékét. Ha a gyökérrendszer kialakult, ültessük át a növényt.ELRENDEZÉS

A jukka ahhoz általában túl nagy, hogy az ablakpárkányra állítsuk, tegyük inkább a padlóra. Önmagában is szép látványt nyújt, de más növényekkel is kombinálhatjuk. A jukka cserepébe megpróbálhatunk például kúszó fikuszt, borostyánt vagy filodendront ültetni. A különböző magasságú jukkák együtt olyanok, mint egy kis liget. soha ne felejtsük el, hogy minden jukkának nehéz tartóedény kell, mert a lombja félrehúzhatja a növényt.

 NÖVÉNYDOKTOR

A leveleken megjelenő szürke bevonat gobmabetegséget jelezhet. Tegyük a növényt szellős helyre. A bevonatot töröljük le, a permetezést egy időre szüntesük be.

Pajzstetvek
A levelek fonkákján szívogató barna rovarok rendszerint pajzstetvek. A pajzstetveket hígított rovarölő szerbe mártott vattacsomóval egyenként távolítsuk el, és 15-20 nap múlva ismételjük meg a kezelést.

Fényhiány
A fényhiány a levelek sárgulását okozhatja. A sárga leveleket távolítsuk el, a növényt tegyük naposabb helyre.


GONDOZÁS
A jukka gondozása egyszerű, a növény a hőmérsékletre nem érzékeny. A hervadt vagy sárguló leveleket vágjuk le.
Használjunk általános virágföldet. Ha a jukka kinőtte a cserepét, tavasszal ültessük át. Ha nagyobb tartóedényt már nem találunk, célszerű kicserélni a növény földjének felső, 4 cm-es rétegét.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT
Öntözzük meg alaposan, majd hagyjuk kissé kiszáradni a földjét a következő locsolás előtt. A növény soha ne álljon a vízben. Nyáron gyakran, ősszel ritkábban öntözzük.
Nyáron kéthetente locsoljuk hígított tápoldattal. Biztosítsuk a páratartalmat permetezéssel, ez a takácsatkákat is távol tartja.

ELHELYEZÉS
A jukka fénykedvelő, és egész évben meleg, napos helyet igényel. Nyáron napsütötte helyre a szabadba is kitehetjük.
A jukka számára a szobahőmérséklet általában megfelelő, de teleltetni lehetőleg hűvösben kell (a hőmérséklet ne essen 10°C alá).

 Más fajok és változatok
Yucca aloifolia'Varieget

A jukkának számos változata létezik, közülük a Yucca elephantipes a legnépszerűbb. Törzse erős, levelei rugalmasak és hegyesek. Magányos növényként is felhívja magára a figyelmet.
Yucca aloifolia, amelyet hegyes leveli miatt dárdalevelű pálmaliliomnak is neveznek, nyár végén virágzik. Ne helyezzük szűkös vagy forgalmas térbe, mert levelei merevek, és szúrásuk fájdalmas.

VÁSÁRLÁS
Mikor? - Egész évben kapható.
Mire ügyeljünk? - Egészséges, függőleges tözsű, fejlett levélrózsájú növényt válasszunk. Ne vegyünk olyan példányt, ami mozog a földjében, vagy kiesik a cserépből. A levelek fekete vagy barna foltjai arról árulkodnak, hogy a növény a szállítás során károsodott.
Ár - A növény méretétől függ.

2 megjegyzés:

 1. Elnézést,hogy írok,de most először szereztem be magamnak egy Yucca növényt gyönyörű bár sok mindent nem értek vele kapcsolatban. A boltban úgy vettem meg ,hogy van egy törzs rész amelyből oldalra nyílnak a levelek és a törzs teteje valamilyen anyaggal be van szorosan borítva. Ez mit jelent? sajnos én nem értek hozzá ... köszönöm :)

  VálaszTörlés
 2. Szervusz "Névtelen"!

  Igazán azért ragadtam "tollat", ill. billentyűt, mert felháborítónak tartom, hogy a blog tulajdonosa nem válaszolt Neked AZONNAL!!!

  Annyit tudok a yukka-ról, hogy a törzset a fertőzések elkerülése végett takarták be. (Ahogyan a gyümölcsfáknál is szokták a levágott ágak vágási felületét szénporral, vagy egyéb semleges, fertőtlenítő szerrel bekenni).

  Általában a törzs két oldalán nőnek a levelek, amelyek újabb, keskenyebb "törzseket" hoznak növekedésükkel létre:

  Ha nagyon megnőttek, "elkanászodtak" a törzsek, össze-vissza nőnek, ne félj kést használni (jobb, mint a metszőolló és biztosabb) és vágd el/le a nemtetsző szárakat/tlörzseket, gyökereztesd meg (én a levágott törzset egyszerűen a magas, vízzel telt üveg tartóba /vázába tettem.
  Kb. 1 hónap után elültetheted virágföldbe.

  Tapasztalatom: igazán nem szereti a túlzott locsolást, ezért nálam bevált, hogy HAVONTA 1x locsolom csak meg ALULRÓL, jó alaposan, hogy csak annyi vizet kapjon, amennyit fel is szív.
  Aztán jól elvagyunk egymással a következő hónapig.
  A rendszeres tápoldatot szerintem a tápoldat készítők találták ki...!!!
  (Szerintem elég évente egyszer vagy földet cserélni, vagy akkor tápoldatozni.)

  Kellemes "yukkázást"...!!!
  (Neduddgi...)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...