2014. február 25., kedd

GARDÉNIA - Gardenia jasminoides

Ezüstfejű sétapálca, fényesre suvickolt lakkcipő és egy kis fehér gardénia a gomblyukban - ezek voltak a világ meghódítására kész gavallérok kellékei nagyanyáink korában.

A gardéniát először meg kell ismerni ahhoz, hogy jól termeszthessük

A gardénia különleges növény. Ha azonban megismerjük igényeit, hónapokon, éveken át virágzik.

Illata a jázminéhoz hasonló. A növények eredetileg Kínából, Tajvanról és Japánból származnak, ahol a szabadban jelentős magasságot érnek el. Viaszfehér, kellemesen illatozó viráguk van. Ezt már a neve: "jasminoides" is elárulja. Levele sötétzöld és fényes. A gomblyukba tűzött fehér virágok remekül mutatnak. Angliában a gardéniát "opera flower"-nek(opera virágnak) nevezik, mert olyan kiválóan illik a frakkhoz.

Nagy melegben elhullatja a bimbóit. Ha a bimbózás ideje alatt a hőmérséklet túl magas, 18°C fölé emelkedik, a növény lepotyogtatja a virágait. A virágzás alatt kb 18-20%C-os hőmérsékletet és nagyon sok fényt igényel, de a déli melegtől távol kell tartani. A növény soha ne legyen száraz. Ilyen ideális körülmények között a gardénia hosszan virágzik.

A virágzási időt szabályozni lehet. Ha már nagyon jól ismerjük gardéniánkat, a hőmérséklet szabályozásával meghatározhatjuk azt az időpontot, amikor a növény virágot hoz. Ha arról is gondoskodunk, hogy ne legyen száraz, ha gyakran öntözzük mészmentes vízzel, friss levegőt biztosítunk, de nem tesszük a növényt huzatos, túl meleg helyre, hanem elősegítjük, hogy bimbóit megtartsa -biztos siker.


A METSZÉS SORÁN DUGVÁNYOK ESNEK LE

A Dugványok szeretik a meleget - A megfelelő dugvány kb. 8-10 cm hosszú. Humusz, kavics és tőzegkorpa keverékébe ültessük őket, és legalább 25°C-os helyre tegyük. Négy-hat hét múlva, amikor már gyökeret eresztett, alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 18°C-os helyre kerülhet. Ha megnő, nagyobb cserépre lesz szükség, ugyanazzal a talajkeverékkel.
Műanyagzacskó vagy szaporítóláda - A fűthető szaporítóláda a legideálisabb. Ha ilyen nincs, a cserépre borított műanyagzacskó is megteszi: ez melegházi klímát eredményes. Szúrjunk dróthuzalt a cserépbe, jobbról és balról a növény mellett, arra húzzuk rá a zacskót, majd gumigyűrűvel rögzítsük.
Szúrjunk apró lyukakat a zacskóba, hogy a dugványok ne legyenek túl nagy párában.
Szaporítás magról - Jó magkereskedőnél néha vásárolhatunk gardéniamagot, és léteznek magról történő szaporítási módszerek is, de ezek annyira bonyolultak, hogy jobb, ha dugványokat vásárolunk.


NÖVÉNYDOKTOR

Ha megfelelő módon kezeljük, a gardénia meglehetősen ellenállóvá válik és ritkán lesz beteg.

-A levéltetvek nyáron jelenhetnek meg. Kisebb, vagy kezdődő támadásuk esetén gyakran elég egy hideg vizes zuhany. Nagyobb kolóniákkal szemben levéltetű irtószerrel kell védekezni.
-A takácsatkák néha megszállják az egész növényt. Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell tőlük szabadulni valamilyen vegyszerrel.
-A sárga levelek vagy a levélhullás oka a túl kevés vagy mésztartalmú víz.
-Ha a sárga bimbók lehullanak, a növény túl meleg helyen áll. A bimbós gardéniák 18°C-nál melegebb hőmérsékletet nem viselnek el.

A romantika újra divatba jött - A gardénia a gomblyukvirágok királynője. Csodálatos illatú fehér virágait generációk egész sora kedveli. Néhány éve - amióta egyre több gondot fordítanak a szép növényekre -hatalmas reneszánszát éli mint cserepes szobanövény. Ismerünk nyári és téli virágzású gardéniát. Mindegyik fajtának hosszú fényes sötétzöld levelei vannak. A termesztő gondoskodását egészen különleges virágokkal köszöni meg. A gardéniát nem túl egyszerű termeszteni - de megéri a fáradságot.

ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ - 20-25 cm magas dús, zöld, és fényes levelű, bimbós növényt vásároljunk. Élettartam: A gardénia több éven át örömöt szerezhet - a megfelelő gondozás mellett. Idény: A legmegfelelőbb időpont egy gardénia vásárlásához a tavasz. Gondozás: Nem tartozik a könnyen kezelhető növények közé, de ha betartjuk az öntözési, trágyázási és hőmérsékleti előírásokat, nem lépnek fel problémák.


TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés - Jó körülmények között a gardénia magassága elérheti a 90-120 cm-t, azonban gyakran csak fele akkora. Évente 10-15 cm-t nő.

Virág és illat - Vannak növények, melyek nyáron és olyanok, melyek télen virágoznak. A fehér virágok egy pár napig élnek. Illatuk a jázminéra emlékeztet.

Fény és hőmérséklet - A virágzási idő alatt a növényeket napos helyre kell állítani, ahol a hőmérséklet kb. 20°C. A nyáron virágzó fajták 12-15°C-os, míg a télen virágzók 16-18°C-os
hőmérsékleten telelnek át. A bimbózás időszakában az éjszakai hőmérséklet ne emelkedjen 18°C fölé, különben a növény elhullatja bimbóit. Szép nyári időben a gardéniákat kitehetjük a szabadba.

Öntözés és trágyázás - A gardénia szereti a magas nedvességtartalmú levegőt, ezért gyakran kell permetezni vízzel. A virágzás alatt bőségesen, a nyugalmi időszakban viszont takarékosan kell öntözni. Nyáron hetente kell trágyázni.

Föld és átültetés - Átültetni tavasszal kell (március/április), minden második évben. A növény nem viseli el a mésztartalmú földet. Használjunk tőzegkorpa, kavics és homok keverékből álló talajt.

Nyesés, visszavágás - A virágzást követően és átültetéskor a növényt vissza lehet vágni, hogy sűrű maradjon.

Szaporítás - A gardéniát dugványról szaporítjuk, néha magról. Ez azonban nehéz feladat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...