2014. május 2., péntek

PETÚNIA - Petunia hybrida

-Erkélyládás és Dézsás növények-Ha unjuk a szürkeséget és varázslatos színek forgatagára vágyunk, a virágok közt a legegyszerűbb megoldás: a petúnia.

Élénk piros vagy halványkék szirmok, trombita alakú virágocskák vagy óriási, borzas virágcsodák - a petúniák színei és formái elképesztő változatosságot mutatnak, hála nemesítőknek.

A petúniák sűrűn egymás mellé ültetve mutatnak a legjobban, összezsúfolódó virágaik pazar látványt nyújtanak. Erkélyládába ültetve is káprázatosak, akár önmagukban, akár más nyári növényekkel kombinálva.
MÉRET ÉS NÖVEKEDÉS

A legtöbb hibrid 25-30 cm magasra nő, soknak csüngő hajtásai vannak. Méretük a sokvirágú fajták 5 cm körüli, egyszerű tölcsérei és a nagyvirágú hibridek kisebb számban fejlődő, de akár 10 cm-esre is megnövő virágai közt változhat.


SZÍNEK

Az erkélyládák, széles ablakpárkányok, felfüggesztett virágtartók és dézsák dísze, a petúnia a nemesítés eredményeként a piros, a fehér, a kék, a lila és a sárga legváltozatosabb árnyalataiban kapható.

VIRÁGOK, LEVELEK

Az apró és a nagyobb virágok szirmai is rendkívül vékonyak, puhák és lágyak. A petúniák többségének egyszerű, tölcsér alakú virágai vannak, amelyek egyenként, apró levelű virágszárakon nőnek.
Teltvirágú és rojtos szirmú hibrideket is ismerünk, de ezeknek a virágai általában érzékenyebbek, az erős eső könnyen kárt tesz bennük.
A petúnia ovális, lekerekített vagy kissé kihegyesedő csúcsú, sima szélű levelei puhák és szőrözöttek.


SZAPORÍTÁS MAGRÓL

Ellenőrizzük, hogy a magvak szavatossága nem járt-e le. Márciusban vagy áprilisban vessük el őket.

  1. Vessük a magokat szaporítótálcába, nedves, tőzegalapú virágföldbe.
  2. A tálcát takarjuk le papírral, majd helyezzünk rá üveglapot. Tegyük meleg helyre, és néhány naponta ellenőrizzük, beindult-e a csírázás.
  3. Ahogy a hajtások megjelnnek, a papírt vegyük le, de az üveglapot hagyjuk még pár napig a tálcán. Tegyük minél világosabb helyre.
  4. A négyleveles növénykéket ültessük cserepekbe. Ha a fagyveszély elmúlt, tegyük ki őket a szabadba, hogy megerősödjenek. Az egymás mellé tett cserepeket éjjelre takarjuk le fekete fóliával. Ha nincs fagyveszély, a 10-15 cm-es növényeket végső helyükre tehetjük.
NÖVÉNYDOKTOR

Nem nőnek virágok

Fényhiány vagy túl sok nitrogén okozhatja. Csökkentsük a tápanyagadagot, és a növényt próbáljuk a napra tenni.

Levéltetvek

Enyhe fertőzés esetén permetezzünk nagy nyomású vízzel. Súlyos esetben használjunk rovarölőszert.

Vírusok

Törpe növést vagy foltos leveleket okoznak. A fertőzött növényeket semmisítsük meg.


A SIKER TITKA

GONDOZÁS

A petúnia kedveli a napfényt és bírja a szárazságot. Kevés figyelmet igényel, és gyorsan nő. Ha túlságosan elburjánzik, vágjuk vissza. A virágzást azzal serkenthetjük, ha az elnyílt virágokat levágjuk.
Általános virágföldet igényel, amelyiknek jó a vízáteresztő képessége, de a gyengébb talajon is megél.

LOCSOLÁS, TÁPOLDAT

A petúnia kedveli a napot. Ha konténerben, és nem szabadföldben neveljük, öntözük bőségesen.
A petúnia jobban virágzik, ha kevés növénytápot, de viszonylag rendszeresen adunk neki. A virágtartó edényben nevelt petúniát csak akkor tápláljuk külön (a korai növekedés időszakában), ha a földje nagyon rossz minődégű.

ELHELYEZÉS

A petúnia igényli, hogy közvetlenül érje a nap. A sikeres gondozás alapja, hogy az erkélyláda vagy a dézsa kerüljön a lehető legnaposabb helyre.
Egyes változatok virágai hideg, csapadékos időben elrothadnak. A növény nem bírja a fagyot.


MÁS FAJOK ÉS VÁLTOZATOK

A petúniáknak több száz hibridje ismert, és ma is gyakran nemesítenek újakat. Hagyományos magról nevelt, jó nevű változatok a "Strom" és a "Prism" fajtasorok, de nagyon népszerűek a vegetatív szaporítású futópetúniák is, mint a nagy virágú "Surfinia" és a kis virágú "Million Bells". Teltvirágú petúniákat is ismerünk, mint például a "Tumbelina" futópetúnia fajtasor. A hibridek számos színben kaphatóak.

VÁSÁRLÁS

Mikor? - A magvakat vagy palántákat tavasszal vegyük meg.

Mire ügyeljünk? - Ha tarka színekre vágyunk, többféle magot vegyünk. A palántákon legyen sok bimbó.

Élettartam - Bár egynyári növényként ismert, a petúnia túlélheti az enyhébb teleket. Májustól októberig virágzik.

Ár - Nagyon megéri az árát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...